VIJEĆE MINISTARA OSCE-a

Pusić Srbiji: Žalite se UN-u, ne nama!

06.12.2012 u 21:01

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je nakon otvaranja 19. sjednice Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnosti i suradnju (OESS) u Dublinu kako takvi susreti svakako pomažu u razmjeni mišljenja i iskustava, odnosno stavova, no za stabiliziranje stanja u regiji 'važi uvijek isti stari princip – ništa ti ne može pomoći ako si sam ne pomogneš'

'Situacija u regiji je u prvom redu odgovornost i posao nas iz regije. Ako smo u stanju napraviti korak naprijed i preuzeti odgovornost za svoj dio Europe, onda i ovakvi sastanci, susreti i komunikacija s ministrima iz drugih dijelova i, uopće, OSCE, imaju smisla', ocijenila je ministrica Vesna Pusić

Neformalno je razgovarala sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem te za sutra najavila i službeni sastanak s njim. Danas su, pak, razgovarali i o nastavku suradnje, te o tome kako 'početi obnavljati odnose koje je uzdrmale presude u Haagu'.

'Hrvatska je za svoje napredovanje prema EU-u imala punu suradnju s Tribunalom u Haagu kao nezaobilazni uvjet. Cijeli konkretni slučaj trajao je sedam i pol godina i surađivali smo u punom smislu. Smatram da naši susjedi ne mogu prigovarati Hrvatskoj, nego Vijeću sigurnosti ili UN-u, kao osnivačima Haškog suda', poručila je ministrica Pusić.

Nakon otvaranja Ministarskog vijeća OESS-a ministrica Pusić službeno se sastala s ministrom vanjskih poslova BiH, Zlatkom Lagumdžijom. Tema sastanka bila je i prolaz kroz Neum. Ocijenila je kako to 'nije kratak proces', no i ustvrdila da 'treba riješiti povezivanje hrvatskog teritorija, što će jednog dana biti još jedan dodatak turističkom razvoju južnog dijela jadranske obale, a koji će svima koristiti i kroz koji će svi prolaziti slobodno'.

I ministar Zlatko Lagumdžija svjestan je kako i BiH mora riješiti sva otvorena pitanja oko graničnih prijelaza s Hrvatskom, uključujući i rješenje za Neum, jer će od srpnja iduće godine graničiti s EU-om.

'Kada bi Hrvatska i BiH sve probleme rješavali sami, riješili bismo ih vrlo jednostavno. Međutim, Bruxelles je tu treća strana, ne kao odvjetnik. Jednostavno se pokušavamo dogovoriti, a da u Bruxellesu naiđemo na razumijevanje. Postoji predrasuda u međunarodnim krugovima posljednjih 20 godina o tome da oni među nama trebaju nešto uredovati. Stvar se okrenula jer bez vanjskih problema – nemamo problema', konstatirao je Lagumdžija.

Očekuje kako će se, osim prolaza kroz Neum, kojim bi 'Dubrovnik i zaleđe bili integrirani u Hrvatsku i EU u punom komunikacijskom smislu', paralelno riješiti i status Luke Ploče kako bi mogla zadovoljiti potrebe BiH.

Vezano za Pelješki most, Lagumdžija je podsjetio da Europska komisija o tome projektu treba napraviti elaborat, a mišljenja dati predstavnici Hrvatske i BiH te zaključio kako to pitanje ostavlja struci.

Ministrica Pusić sastala se i s britanskim ministrom za Europu Davidom Lidingtonom s kojim je razgovarala o akcijskom planu za ispunjavanje preostalih zadataka do pristupanja Hrvatske EU-u.

Britanski ministar je rekao da će za desetak dana hrvatski pristupni ugovor biti u drugom čitanju u britanskom parlamentu te da ne očekuje nikakve prepreke.

Sastanak ministara vanjskih poslova 57 država članica OESS-a održava se jednom godišnje, a ove je godine domaći Dublin.