donacija republike srpske

Pupovac na Banovini: Voljeli bi smo da je išlo brže, no brži smo od prosjeka obnove

21.06.2023 u 15:10

Bionic
Reading

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) u srijedu je potpisan ugovor o izgradnji posljednje, desete zamjenske kuće namijenjene obiteljima na Banovini čiji su domovi stradalu u katastrofalnom potresu 2020., a novac je osiguran donacijama Vlade Republike Srpske

'Sretni smo što smo potpisivanjem ugovora o donaciji i ugovora o izgradnji došli do desete kuće iz donacije koju je SNV primilo od Vlade Republike Srpske. Voljeli bi smo da je to išlo brže, ali smo još uvijek brži nego što je to prosjek obnove na području Banovine', rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac tijekom posjete mjestu Moštanica gdje će u novu kuću uskoro useliti obitelji Peškir.

Gradnja zamjenske kuće počet će za mjesec dana, zahvaljujući milijun eura vrijednoj donaciji, a isporučitelj je tvrtka Steco iz Bijeljine koja radi kuće najviše za zemlje Europske unije, kazao je Pupovac.

Predsjednik SNV-a u selu Moštanica posjetio je i obitelj Popović koja već živi u novoj kući izgrađenoj temeljem iste donacije potpisane u travnju prošle godine.

Od deset spomenutih kuća, njih 8 ima 55 kvadrata, a preostale dvije po 85 kvadrata.

"Neke obitelji su se već uselile, neke čekaju priključak za vodu, dvije kuće su još u postupku završnih radova. Kuće ispunjavaju najviše standarde propisane europskim pravilima, u pogledu otpornosti na potres, energetske održivosti i unutrašnjeg uređenja", naglasio je Pupovac.

Zadnje kuće u programu SNV-a bit će gotovo do kraja rujna.

Pupovac napominje da bi sve kuće bile gotove do kraja travnja da nije bilo "uobičajenih komplikacija u administrativnom postupanju i u koordinaciji svih aktera koji su trebali sudjelovat u gradnji".

Preostaje još potpis resornog ministra Branka Bačića i rješenje Ministarstva o uklanjanju postojećih kuća, nakon čega dolaze izvođači radova koji će pripremiti temelje.

Iznimno mi je drago budući da mi je pri prvom susretu gospodin Peškir rekao da ne želi otići u Njemačku već želi da mu djeca ostanu na Banovini. Nama je svima želja da mlade porodice ostanu ovdje, rekla je Slađana Božić, SNV-ova koordinatorica za izgradnju kuća temeljem donacije Republike Srpske.