na dvije lokacije

Puljak: Splitu je potreban suvremeni Centar za autizam

05.03.2021 u 13:22

Bionic
Reading

Kandidat stranke Centar za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak u petak je rekao kako tom gradu treba suvremena ustanova koja će pružati​ multidisciplinarne usluge osobama s autizmom​ upozorivši da su prostorni kapaciteti sadašnjeg Centra za autizam razdvojeni na dvije lokacije

Kapaciteti sadašnjeg Centra​ nisu dovoljni za kvalitetan rad s korisnicima​ zbog čega se rad​i u dvije smjene, ​a primjerene uvjete rada nemaju ni stručni suradnici i predmetni nastavnici​. Uz priljev novih korisnika realno je za očekivati da će sljedeća školska godina biti zadnja u kojoj će Centar moći primati novu djecu zbog nedostatnih prostornih kapaciteta, rekao je Puljak na konferenciji za novinare.

Centar za autizam u tom gradu, podsjetio je, pohađa 80 osoba od čega 20 odraslih.

​"​Kao kandidat za gradonačelnika Splita dajem snažnu podršku prijedlogu izgradnje novog centra s multidisciplinarnim uslugama, od rane intervencije, odgoja i obrazovanja do skrbi​,​ rehabilitacije odraslih osoba na lokaciji koja će biti primjerena interijerom i eksterijerom. Novi centar imao bi dvorište, vrt za radno osposobljavanje odraslih korisnika, parking i sve ostale potrebne sadržaje. Ovaj projekt bi iznosio oko 50 milijuna kuna i može se u cijelosti financirati iz socijalnih fondova Europske unije", izjavio je Ivica Puljak.

​Kako je dalje rekao, djelatnici Centra, u suradnji sa studentima i profesorima Sveučilišta u Splitu izradili su i preliminarni projekt novog sveobuhvatnog objekta, s oko 4800 ​metara kvadratnih prostora Centra za autizam i oko 1800 ​metara kvadratnih Centra za rehabilitaciju, te vanjskih prostora vrta, dvorišta, parka, parkirališta i ostalih sadržaja. ​Kao moguće lokacije za izgradnju ovog objekta navodi područje između Žnjana i Pazdigrada, dvije na Kili i Stobreču te još jednu na Pazdigradu.

​"Takav bi Centar zadovoljio potrebe djece i odraslih korisnika, kao i njihovih roditelja, učitelja te drugih osoba koje sudjeluju u procesu odgoja, obrazovanja i rehabilitacije. ​U​ prvoj godini mandata ​planiramo ​dovršiti projekt i osigurati lokaciju, prijaviti ​se ​na europske socijalne fondove​,​ izgraditi i staviti u funkciju. Kako bi Split zaista bio centar svita mora znati uključiti sve ljude koje ima, sa svim svojim talentima. Mora posebno voditi brigu o ranjivima, ali na način da ih uključi u zajednicu i iskoristi i njihove talente", rekao je Puljak.

Dodao je i da je vrijednost grada u ljudima​ i to svim ljudima​, da briga za njih ne prestaje niti jedan dan​, te da će Split biti centar ljudske osjetljivosti, centar brige za druge, pozitive, izvrsnosti, znanja, kulture, sporta​, odnosno "centar svita".