VERBALNO ŠAMARANJE

Burno u Otvorenom s osebujnim kandidatima za gradonačelnika Splita: 'Odakle vam lova za jumbo plakate?'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 03.03.2021 23:26
  • Objavljeno 03.03.2021 u 22:23
HRT OTVORENO

HRT OTVORENO

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Tko će biti novi gradonačelnik ili gradonačelnica Splita? Zašto je već sada dvoznamenkasti broj potencijalnih kandidata? Što treba mijenjati u gradu pod Marjanom? Kako će izgledati bitka za Split? O tome su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala govorili Željko Kerum (HGS), Vice Mihanović (HDZ), Ivica Puljak (Centar), Siniša Vuco (HSS), Ante Franić (SDP) i nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak

Ivica Puljak, odgovarajući za početak na pitanje o sortiranju otpada, rekao je da to samo pitanje volje i želje, a svakako jedna od prvih stvari koju treba napraviti kako bi Split bio primjer čistog i zelenog grada.

'Postoje cijela naselja, poput Žrnovnice, koja nemaju kanalizaciju. Svaki put kad padne kiša građani Splita trebaju prokuhavati vodu', rekao je Puljak.

Dodao je da je Split najgori grad u Hrvatskoj po standardu škola, gdje djeca imaju tri smjene i tjelesni odgoj u predvorjima ustanova.

'U Splitu se kaže - Kerum je bar nešto učinio', kaže bivši gradonačelnik Željko Kerum, dodajući da je ostalo još posla.

'Ako ja pobijedim, riješit ću vrtiće i škole, otkup potraživanja. sportske terene i igrališta. Moramo riješiti biznis - sada gledamo kako se gubi gradski novac', kazao je Kerum, dodajući da treba omogućiti investitorima da rade.

'Ratna luka Lora mora biti nautička luka, neka ode bilo gdje', poručio je Kerum.

Siniša Vuco kaže da je ponosan što je HSS živahna i živa stranka, a Spit je grad kulture i sporta.

'Sveti Duje je velika manifestiacija, a po pitanju glazbenih manifestacija sve je bilo sumnjivo, bili su razni izvođači, a to je ipak biznis', rekao je Vuco, koji želi dovesti u Split Madonnu, AC/DC, Metallicu jer bi Split tada bio 'ne centar Mediterana, nego Europe'.

  • +19
  • +16

Split u magli

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Vice MIhanović kaže da je slogan 'Vicegradonačelnik' pogođen, jer su ga svi zapamtili iako ga tumače kao 'zamjenik gradonačelnika'. Kaže da su ključni problemi promet, novi GUP i prostorni plan, veliki otpad i cijena stanova.

'Nije samo pitanje što je problem, nego i kako to riješiti, a ja u svom programu nudim konkretna rješenja', naveo je Mihanović, nabrajajući što će sve napraviti po pitanju svakog od navedenih problema, između ostalog i kompostanu za odlaganje biootpada, s konkretnom lokacijom u Kaštelima.

Voditelj Togonal pokušao ga je u jednom trenutku prekinuti, ali Mihanović se nije dao i nastavio je govoriti o tome da će se projektirati novi stanovi. Ivica Puljak pitao ga je da otvori 2. stranicu te brošure jer je navodno ista kao ona koju je imao i aktualni gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji 'ništa nije napravio'. Mihanović to nije učinio.

Branka Ramljak, bivša povjerenica Vlade za Split, upitana je li ona zapravo HDZ-ova igračica, odgovorila je da 2017. godine nije bila prvi izbor za tu funkciju, ali je prihvatila taj posao od 68 dana u Banovini. Tada je razvila misao da bi se jednog dana mogla kandidirati za gradonačelnicu, a sada bi se rado uhvatila tog posla.

Ante Franić najavio je, između ostalog, POS-ove stanove u Hercegovačkoj ulici i transparentni proračun, objavu svih računa na internetu.

'Split mora reći - dosta je. Gradske firme su prenapučene, sve savjetničke i zamjeničke funkcije ćemo ukinuti', najavljuje Franić.

  • +2

Otvoreno o izborima u Splitu

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Kerum je pitao Branku Ramljak odakle joj 'lova' za jumbo plakate i reklame, a ona je odgovorila da ima pristojnu plaću jer je sveučilišna profesorica i nešto je uštedjela te ovo financira iz osobnih sredstava, a očekuje i donacije. 'Imam svoj obraz i ne pada mi na pamet da napravim bilo kakvu grešku u tom smislu', rekla je Ramljak.

Franić je zamjerio Mihanoviću što mu je rekao da je bio peti ili šesti izbor SDP-a za gradonačelnika Splita. 'Ja sam izabran u Splitu. Nisam položen iz Zagreba, kao što je slučaj u HDZ-u. Oni se ponašaju kao sekta i uništavaju naš grad', kazao je Franić, dodajući da se HDZ-ovci boje 'velikoga vođe'.

Mihanović je odgovorio da je on predsjednik splitskog HDZ-a i preuzeo je odgovornost.

Kerum kaže da Split mora imati još bar 'dva događanja', jedno na proljeće i jedno na jesen. 'Vidite gospodine Franiću, fala bogu da imamo čovjeka na čelu države koji je godinu dana davao plaću ljudima koji ne rade', poručio je Kerum, dodajući da je taj čovjek našao mogućnost da 'piza' u Bruxellesu.

Siniša Vuco rekao je da bi on volontirao kao gradonačelnik. Ivica Puljak rekao je da će on svoju gradonačelničku plaću pošteno zaraditi zalažući se za to da Split bude 'centar svita'. Kerum je rekao da je on volontirao i da će opet volontirati kao gradonačelnik. 'U Saboru sam imao prihod 9 milijuna kuna i sve sam dao penzionerima na Rivi, ja i moja sestra, a nismo plaću primili nikad', uvjerava Kerum.

CIjelu emisiju možete pogledati ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!