ISTRAGE PROTIV BANKARA

Puhovski: Bilo bi bolje da je Lalovac šutio, ali…

10.07.2015 u 15:13

Bionic
Reading

Je li ministar financija Boris Lalovac smio javno najavljivati istragu protiv moćnih bankara i gospodarstvenika? Politički filozof dr. Žarko Puhovski smatra da je ta najava znak za to da su istrage već provedene, ali i da bi bilo bolje da je Lalovac šutio. Puhovski u izjavi za tportal ističe kako bankari i moćni gospodarstvenici ionako znaju kad im netko ispituje račune

Podsjetimo, ministar Boris Lalovac u intervjuu središnjem Dnevniku HRT-a rekao je kako se 'češlja imovina svih', nema nedodirljivih te se porez se mora platiti'. Najavio je da će za 15, 20 dana biti otvorene istrage protiv osoba iz gospodarstva, ali iz bankarskog miljea.

'Bilo bi bolje da je ministar Lalovac šutio o istragama, ali to što je o njima govorio znak je da su one, u poreznom dijelu, već provedene i da se sada samo čeka da USKOK obavi svoj dio posla odnosno da se realizira kazneni aspekt istrage. Oni o kojima je govorio, a nije ih imenovao, znaju na koga se to odnosi. Ako su u pitanju bankari, sigurno je da oni znaju kad im se ispituju računi. Pitanje je samo ima li USKOK dovoljno materijala za kazneni progon', kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

Budući da bankari lako doznaju kad im se kopa po računima, pitali smo Puhovskog znaju li onda i moćni gospodarstvenici, o kojima govori Lalovac, da im se ispituju računi.

'Čini mi se da to nije ništa drukčije od slučaja s moćnim bankarima. Znamo da bankari i ljudi iz realnog sektora imaju jake privatne i poslovne veze i da oni zajedno i ručaju i večeraju. Kad su skupa, ne razgovaraju samo o hrani i seksu nego i ovakvim stvarima, iako sam siguran da ipak najviše razgovaraju o hrani i seksu', zaključio je dr. Puhovski.


HDZ-ov zastupnik Goran Marić upozorava kako bi svaki dužnosnik i intelektualac s orijentacijom trebao znati smisao i domet izgovorenih riječi, pogotovo zbog funkcije koju obavlja.

Nije primjereno da jedan ministar prijeti, a kamo li najavljuje istrage. Nažalost, to potvrđuje voluntaristički sindrom aktualne vlasti – sve radi po nekom svom ideološkom orijentiru, a ne političkim ili profesionalnim standardima. Ovaj potez nije standard demokratskog sustava i procedura', ističe Marić u komentaru na Lalovčevo najavljivanje istraga protiv moćnih bankara i gospodarstvenika.

Dodaje kako podržava istrage protiv svih za koje se sumnja da krše zakone RH, kako je zadaća svakog ministra, pa onda i ministra financija otkrivati sve nepravilnosti i po njima postupati, ali da se to ne komunicira s javnošću nego s nadležnim tijelima.

'Uvide i spoznaje o protuzakonitom djelovanju pojedinaca ministar mora komunicirati s institucijama, a ne s javnošću. Ovako to izgleda kao individualna frustracija pojedinca koji ne može upravljati u medijskoj i društvenoj krizi koju je i sam isprovocirao', kaže Marić. Uvjeren je kako su javne najave istraga loš znak za politiku, ali i za cijelu Hrvatsku i našu društvenu stvarnost.