zagrebačko sveučilište

Studentska platforma poziva na prosvjed, novinari traže otvaranje sjednice Senata

21.02.2018 u 11:56

Bionic
Reading

Sveučilišna platforma pozvala je u srijedu studente i javnost da se pridruže prosvjedu protiv 'Sveučilišta koji šačica moćnika koristi za svoje privatne interese', dok su istodobno novinari koji prate visoko školstvo ponovo pozvali Sveučilište u Zagrebu da otvori sjednicu Senata na kojoj će se birati rektor i omogući im da 'rade svoj posao'

Sveučilišna platforma najavila je konferenciji za novinare prosvjed uoči izbora za novog zagrebačkog rektora pod nazivom 'Sveučilište mora bolje', koji će se održati u četvrtak na Trgu Republike Hrvatske s početkom u 17 sati.

Protekle četiri godine svjedoci smo kontinuirane degradacije našega Sveučilišta, prouzrokovane brojnim aferama i netransparentnostima u radu, poručio je Karlo Držaić u ime Platforme koja okuplja studente sa Zagrebačkog sveučilišta.

Pozivanje interventne policije na studente okupljene pred zgradom Sveučilišta, neosuđivanje postavljanja privatne zaštitarske službe na Filozofskom fakultetu, podizanje tužbe protiv vlastita studenta, javno prozivanje studentice na sjednici Senata, ukidanje novčane naknade za dobitnike Rektorove nagrade, raspuštanje 'nepodobnog' Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, ukidanje subvencioniranja ECTS bodova nastavničkim smjerovima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, odumiranje znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, netransparentnost prilikom obnove studentskih domova i narušavanje već ionako lošeg studentskoga standarda samo su neki od grijeha trenutne uprave Sveučilišta, rekao je Držaić.

  • +4
Rektor Boras nije pustio novinare na sjednicu Senata Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Plaforma je pozvala studente kojim imaju pravo glasa u Senatu da glasovanju pristupite odgovorno i u skladu s općim interesima i željama studentskoga tijela kojeg zastupaju.

Novinari traže otvaranje sjednice za javnost

Novinarke i novinari, njih 26 koji prate visoko obrazovanje iz 21 redakcije, ponovo su apelirali na Zagrebačko sveučilište da sjednicu Senata na kojoj je predviđen izbor novog rektora otvori za javnost.

U apelu se ističe da je odluka kojom proces izbora rektora najvećeg javnog Sveučilišta u Hrvatskoj ostaje zatvoren za javnost neshvatljiva u trenutku opetovanih apela brojnih medija da im se omogući profesionalno obavljanje dužnosti i izvještavanje o procesu izbora.

Izbor rektora nije i ne može biti interes samo stručnog tijela Sveučilišta, Senata koji broji 70 članova, već čitavog Sveučilišta i cjelokupne javnosti, kaže se u apelu.

Zatvorenost izborne sjednice Senata nema uporišta u aktima Sveučilišta, pa ne možemo razumjeti strah Uprave Sveučilišta od javnosti i transparentnog praćenja procesa, ističu novinari.

Predsjednik Izbornog povjerenstva za izbor rektora Enes Midžić odgovorio je novinarima kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju i rektoru.

Damir Bakić, jedini protukandidat sadašnjem rektoru Damiru Borasu, podržao je apel novinara izarazivši uvjerenje da bi otvaranje sjednice bilo na korist javnosti i Sveučilištu.

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva također je podupro zahtjeve novinara i zatražio od Sveučilišta u Zagrebu da postupak za izbora rektora bude javan.