'THE STIER REPORT'

HDZ-ov tvrdostrujaš prije četiri je godine branio rodnu ravnopravnost, a danas...

15.03.2018 u 14:03

Bionic
Reading

'Stier danas govori jako kontra izraza rod, a u njegovu dokumentu iz 2014., poznatom kao 'The Stier report', taj izraz koristi 15 puta u kontekstu rodne jednakosti i rodnih uloga, koje sada osporava', upozorio je Bojan Glavašević (SDP) na Twitteru

Stier, bivši ministar vanjskih poslova i jedan od onih iz konzervativne struje HDZ-a, podsjetimo, uoči ovotjedne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a poslao je oštro pismo predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, u kojem mu je spočitao to što inzistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Međutim u dokumentu, na koji je upozorio Glavašević - a Stier ga je kao europarlamentarac predstavio 17. studenoga 2014. godine - brani ženska prava te se zalaže za rodnu ravnopravnost i uvođenje rodne perspektive u sve javne politike kao osnove borbe protiv siromaštva. Na koncu je za njega i glasao.

Stier koristi termin rodne, a ne spolne ravnopravnosti, da bi u pismu Plenkoviću pojam roda proglasio 'neprihvatljivim i protuprirodnim, konstruiranim i totalitarnim, ideologiziranim konceptom, razdvojenim od bioloških činjenica, od same ljudske prirode'.

  • +6
Davor Ivo Stier Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Pokušali smo doznati od Stiera kako gleda na sve to danas, ali uhvatili smo ga u trenutku presjedanja iz jednog aviona u drugi na aerodromu u Frankfurtu pri povratku iz Argentine.

'Nezgodan je trenutak. Kad se vratim u Hrvatsku kasnije poslijepodne, moći ću na sve odgovoriti jer sam već imao upita na tu temu', poručio je Stier.