MODERAN DOKUMENT

Dubravka Šimonović: U Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije

14.03.2018 u 23:34

Bionic
Reading

Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović, koja je bila supredsjednica Vijeća Europe što je napravilo nacrt Istanbulske konvencije, gostovala je u Temi dana HRT-a, gdje je kazala da je Konvencija izrađena na prijedlog nekoliko različitih struja jer je prije toga krenula inicijativa utvrđivanja kakvi su zakoni u europskim državama na ovom području i što je potrebno da bi se spriječilo nasilje nad ženama

Prije toga bio je task force u kojem sam isto sudjelovala, objašnjava, a koji je predložio donošenje nove konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama. Istovremeno je Parlamentarna skupština Vijeća Europe predložila donošenje konvencije o rodnom nasilju, dok je odbor ministara pravosuđa predložio donošenje konvencije o obiteljskom nasilju.

'Sve te inicijative su se spojile i bio je osnovan odbor za 'draftiranje' same konvencije', rekla je posebna izvjestiteljica Šimonović za HRT. Napomenula je da se u izradu krenulo zato što su postojale brojne razlike u pojedinim zemljama Europe, jer zaštita žena nije ujednačena i jer je bilo potrebno donijeti pravno obvezujuću konvenciju koja će se odnositi na sprječavanje i prevenciju nasilja nad ženama i u obitelji.

Smatra da su došli do moderne konvencije u koju su ugrađeni standardi koji su prije toga razvijeni na globalnoj razini, na razini Ujedinjenih naroda.

Kazala je i da u ovoj konvenciji nema rodne ideologije. 'Kao posebna izvjestiteljica UN-a upravo sam održala govor o položaju žena i ukazala sam na negativne tendencije u nekim državama, gdje se pojavljuje rodna ideologija i pokušava obrazložiti da je zapravo uključivanje rodne ideologije u nacionalne zakone način da se spriječi ratifikacija Istanbulske konvencije.

U ovoj konvenciji su dodane sve definicije upravo zato da bi se objasnilo da je nasilje nad ženama rodno uvjetovano nasilje, ali doseg Konvencije je to što se govori o kršenju ljudskih prava', poručila je Šimonović i dodala da su sve ove priče koje čujemo u Hrvatskoj krivo interpretiranje ovog termina.

  • +8
Prosvjed povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Ne slaže se da Konvencija ne donosi ništa novo. 'Radi se o opsežnoj konvenciji koja je zahtjevna i s kojom treba uskladiti odredbe zakona, ali treba vidjeti i kakva je primjena tih zakona', istaknula je.

Također je naglasila da je broj ubijenih žena za Hrvatsku velik i pokazuje da treba poduzimati jače mjere u prevenciji i zaštiti. 'Ova konvencija ima cijeli niz mjera i mislim da će ona donijeti velik napredak Hrvatskoj', zaključila je posebna izvjestiteljica UN-a Šimonović.