vruća tema

Ad hoc inicijativa 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije!' najavila prosvjed

14.03.2018 u 23:07

Bionic
Reading

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH za grad Zagreb i Zagrebačku županiju priopćila je u srijedu navečer da su osnovali ad hoc Inicijativu 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije!' i da je Inicijativa prijavila javni prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića za 24. ožujka.

Iz udruge navode da je Inicijativa osnovana u ponedjeljak 12. ožujka, a skup pod nazivom 'Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije' najavili su za subotu, 24. ožujka u 11 sati.

U priopćenju se, uz ostalo, navodi kako Istanbulska konvencija 'grubo zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva i hrvatskog političkog sustava'.

 'Smatramo da ovaj dokument nije prošao primjerenu, kvalitetnu i cjelovitu znanstveno-vrjednosnu raspravu. Oko njega u hrvatskoj javnosti ne postoji društveni konsenzus i nije postignut neophodan minimum suglasnosti', dodaje se u priopćenju.

 'Naša Inicijativa postupa sa sviješću da su promjene u društvu nužnost. Štoviše, otvoreni smo prema svim promjenama koje vode boljitku nacionalnog prosperiteta. Istanbulska konvencija tome boljitku ne vodi', ocjenjuju iz Inicijative.

 U priopćenju koje je za Inicijativu 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije' potpisala Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH za grad Zagreb i Zagrebačku županiju, navodi se kako  tu Inicijativu za sada podržava 31 građanska udruga, a poziv za okupljanje upućen je brojnim udrugama i pojedincima.