rat u ukrajini

Prigožin izdao Putina? Ukrajinskim špijunima nudio informacije o ruskoj vojsci

15.05.2023 u 10:34

Bionic
Reading

Šef plaćeničke skupine Wagner, čiji pripadnici mjesecima ratuju u ukrajinskom Bahmutu, nudio je Ukrajini tajne informacije o položajima regularnih ruskih postrojbi u zamjenu za povlačenje ukrajinske vojske iz Bahmuta

Nove su to informacije iz prethodno neobjavljenih dokumenata koji su procurili na platformi za grupni chat Discord, a koje je objavio američki Washington Post. Ponuda Ukrajini poslana je u siječnju, kaže medij, dok su plaćenici Wagnera ginuli na tisuće u borbama za gotovo uništeni grad Bahmut.

'Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, dati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti da ih napadne. Prigožin je prenio prijedlog svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tijekom rata', piše Washington Post.

  • +3
Jevgenij Prigožin Izvor: Profimedia / Autor: - / WillWest News / Profimedia

Čelnik vagnerovaca već se duže vrijeme svađa sa zapovjednicima regularnih ruskih snaga, za koje tvrdi da nisu uspjeli opremiti njegove plaćenike s dovoljno naoružanja i opreme. List zaključuje da bi Prigožinovu ponudu Ukrajini ruski predsjednik Vladimir Putin, inače njegov bliski saveznik, mogao smatrati izdajom. Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskom obavještajnom upravom. Jedan je dužnosnik rekao da je on više puta iznosio ponudu za Bahmut, ali da ju je Kijev odbio jer mu Ukrajinci ne vjeruju i smatraju da bi njegovi prijedlozi mogli biti neiskreni.