institut za proučavanje rata

Iza proslave Dana pobjede krije se jedan Putinov manevar: Što je isplanirao?

10.05.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Iz Instituta za proučavanje rata ističu da je Putin na proslavi Dana pobjede i dalje inzistirao na dosadašnjem narativu spominjući pripreme za dugotrajni rat te da Rusija uspješno pruža otpor cjelokupnom Zapadu

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije iskoristio svoje obraćanje na proslavi Dana pobjede u Moskvi kako bi promijenio retoriku, već je samo potvrdio dosadašnji narativ prema kojem se Rusija priprema za dugotrajni rat te je još jednom istaknuo da se uspješno odupire Zapadu, zaključak je Instituta za proučavanje rata (ISW).

S druge je strane Putin iskoristio proslavu da bi okupio partnere iz Zajednice neovisnih država (CIS), među kojima su mnogi nakon ruske invazije na Ukrajinu pokušali smanjiti ovisnost o Kremlju.

Iz ISW-a ističu i da je šef vagnerovaca Jevgenij Prigožin vjerojatno iskoristio ruski nacionalni praznik kako bi se dosad najeksplicitnije rugao Putinu i doveo u pitanje njegovu prosudbu. Najavio je da se skupina Wagner neće povući iz Bahmuta do 10. svibnja unatoč tome što rusko ministarstvo obrane nije uspjelo riješiti navodnu nestašicu granata. Podsjetimo, prije pet dana šef Wagnera zaprijetio je Putinu da će se povući iz Bahmuta, no činjenica da to nije napravio pokazuje da je svjestan svoje ovisnosti o ruskom ministarstvu obrane, zaključuju iz ISW-a.

Prigožin je za velike gubitke i sporo napredovanje u Bahmutu nastavio kriviti druge ruske trupe kako bi skupinu Wagner označio kao jedinu kompetentnu silu koja djeluje na tom području.

  • +10
Putin na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Ruske snage posljednjih dana pojačano su izvodile raketne napade na Ukrajinu. Nastavile su postizati manje uspjehe u Bahmutu te provoditi ograničene ofenzive duž fronta Avdivka – Doneck. Rusi su gađali ukrajinske položaje zapadno od Huljajpolja i Hersonske oblasti.