buntovni prigožin

Vođa Wagnera optužio ruske vojnike da bježe iz Bahmuta

09.05.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Vođa paravojne skupine Wagner optužio je u utorak vojnike regularne ruske vojske da su pobjegli sa svojih položaja u Bahmutu, epicentru borbi na istoku Ukrajine, i kritizirao državni vrh da nije sposoban braniti Rusiju.

Jevgenij Prigožin u otvorenom je sukobu s ruskom vojnom hijerarhijom koju optužuje da ne šalje dovoljno oružja njegovim borcima koji se bore na prvoj liniji u Bahmutu.

"Danas (utorak), jedna od postrojbi ministarstva obrane pobjegla je s jednog od naših bočnih položaja...Napustili su svoje položaje, svi su pobjegli", rekao je u video objavi na Telegramu.

"Zašto država ne uspijeva obraniti zemlju?", dodao je, u trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin bio na vojnoj paradi u Moskvi u povodu Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

"Dan pobjede pobjeda je naših predaka, nismo zaslužili niti djelić te pobjede", ustvrdio je Prigožin.

"Postoji zločin koji se zove 'uništavanje ruskog naroda'... I to čini jedna mala skupina", dodao je, upirući prstom u glavni stožer.

Prigožin je prošli tjedan rekao da će 10. svibnja povući svoje ljude iz Bahmuta ako mu glavni stožer ne pošalje streljivo koje traži. U nedjelju je rekao da mu je "obećano" da će dobiti dovoljno streljiva.

U utorak je rekao da je dobio "samo 10 posto" traženog streljiva i ponovno zaprijetio da će se početi povlačiti.

"Nećemo otići (iz Bahmuta), ostat ćemo još nekoliko dana, borit ćemo se unatoč svemu, snaći ćemo se", rekao je.

Prigožin je u utorak također optužio vojnu hijerarhiju da želi "prevariti" Putina.

"Ako se čini sve kako bi se prevarilo glavnog zapovjednika (Vladimira Putina), onda će vam ili on odrubiti glavu... ili će ruski narod biti bijesan ako se rat izgubi", rekao je.