otužna alternativa

Praznik rada bez graha: Borba za radnička prava seli iz Maksimira na virtualnu platformu Zoom

28.04.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda povodom Međunarodnog praznika rada. Stoga će Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ove godine, po prvi puta u povijesti, organizirati e-prosvjed putem platforme Zoom, poručio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH

E-prosvjed održat će se 1. svibnja od 11 do 12 sati pod sloganom 'Radnicima hvala – ali prvo prava'. U virtualnom prosvjedu radnice će svjedočiti o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, a vodstvo SSSH govorit će o svojim zahtjevima i viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka i budućnosti 'koja nas čeka kad najgori dio epidemije prođe'. U prosvjedu će sudjelovati i udruge civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.

Novosel ističe da je i ova kriza pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i svakodnevni život.

'To se odnosi na zdravstvene radnike, ali i one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, čistači, skupljači otpada, policajci, vatrogasci, graditelji i drugi. Ne smijemo zaboraviti ni sve one radnike koji zbog epidemioloških mjera uopće ne mogu raditi, iako je i njihov doprinos našem životu značajan. Mnogi im ovih dana zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, prava koja će se poštovati', navodi predsjednik SSSH.

Kako se uključiti

E-prosvjed prenosit će se i na Facebook stranici SSSH, a građani se pozivaju da se za sudjelovanje u prosvjedu registriraju preko ove poveznice, te posvjedoče o uvjetima u kojima rade i daju podršku sindikalnim zahtjevima za promjenom paradigme, za izgradnjom svijeta i rada po mjeri čovjeka. Po registraciji, dan prije prosvjeda građani će dobiti upute za uključenje u sastanak odnosno prosvjed.

Kriza je, nastavlja Novosel, jasno pokazala neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava. Još jednom će se ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije, a radnici će podnijeti dvostruku žrtvu: na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici.

Vrijeme je za novu paradigmu

SSSH ovu krizu vidi kao priliku da se jasno kaže da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja.

'Ona mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta. Novi smjer društveno-ekonomskog razvoja mora biti temeljen na načelima ekonomske demokracije i socijalne pravednosti. Vodeći računa podjednako o ekonomskoj i socijalnoj dimenziji, javne politike moraju jačati solidarnost i socijalnu koheziju, te smanjivati siromaštvo i socijalnu nejednakost', poručio je Mladen Novosel.

  • +8
Građani iskoristili sunčanu i toplu subotu za boravak u parku Maksimir Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL