kršenje zakona

Povjerenstvo otvorilo predmet u slučaju načelnice Lovreća, a Štromarovo ministarstvo prijavit će je Državnom odvjetništvu

07.02.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet u slučaju HDZ-ove načelnice Lovreća, Anite Nosić koja je preko Agencije za pravni promet i posredovnje nekretninama (APN) uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu morat će vratiti 72.000 eura

Nosić je iako živi u obiteljskoj kući u Lovreću, ipak prijavila prebivalište na adresi u Zagrebu i to 10. prosinca 2018. više od godinu dana nakon što je s HPB-om potpisala ugovor o kreditu, piše N1.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, tim je danom izgubila i mandat načelnice. To znači da će, uz novac, morati vratiti i mandat, a riskira i kaznenu prijavu jer je već više od godinu dana nezakonito načelnica. Također, u registru birača ona je i dalje upisana u Lovreću.

Osim što će se njenim slučajem baviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Ministarstvo graditeljstva pokrenulo je postupak da joj se kredit naplati u potpunosti zbog neprijavljivanja prebivališta u zakonskom roku, to će ministarstvo njen slučaj prijaviti Državnom odvjetništvu.

'Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu', poručili su u priopćenju iz ministarstva.

'Nemam ni mrvicu tolerancije prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma. Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata', izjavio je ministar Predrag Štromar, a iz ministarstva su još poručili da će rezultate interne revizije proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost.