niz slučajeva

Ponovo crna statistika: Većina djece došla je u teškom stanju, zbog petardi će imati trajna oštećenja

04.01.2023 u 18:17

Bionic
Reading

Iako je iz godine u godinu sve manji broj ozljeda prouzrokovanih eksplozivnim sredstvima, djeca koja dođu na liječenje u dječju bolnicu u Klaićevoj, najčešće su teško ozlijeđena

Nekoliko dana prije novogodišnjeg slavlja kirurzi, anesteziolozi i pedijatri KBC-a Zagreb su u šestosatnoj operaciji pokušali spasiti šaku stradalom dječaku, no to im nije pošlo za rukom, dijete će ostati trajni invalid.

Navodno je dječak držao u ruci petardu dugu desetak centimetara i debelu oko tri centimetra te ju je uspio upaliti šibicama, što je izazvalo snažnu eksploziju i uzrokovalo teške ozljede. Liječnici ističu da je u sekundi dijete postalo invalid te da će liječenje biti dugotrajno i teško.

"Većina pacijenata koji su došli bili su u dosta ozbiljnom stanju. Tako smo imali pet teških ozljeda. Sve se djeca dobro oporavaljaju, ali većina njih će imati trajne posljedice", rekao je dječji kirurg Zoran Barčot za Dnevnik Nove TV.

S druge strane, trgovci pirotehnikom ogorčeni su orkestriranom hajkom koju, tvrde, protiv njih vodi udruga Prijatelji životinja. Čak razmišljaju o podizanju sudske tužbe ponajviše zbog toga što su mnogi gradovi nakon lobiranja te udruge odustali od novogodišnjih vatrometa, što je tvrtkama nanijelo nemalu štetu.

Petarde Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic