Anko Antabak

Dječji kirurg otkrio u kakvom je stanju dječak koji je stradao zbog eksplozije petarde u Zagrebu

22.12.2022 u 20:09

Bionic
Reading

Devetogodišnji dječak zbog petarde koja mu je eksplodirala u ruci ostao je bez četiri prsta. Unutar 12 sati, operiran je dva puta

Anko Antabak, specijalist dječje kirurgije KBC-a Zagreb, opisao je za Dnevnik Nove TV u kakvom se stanju nalazi dječak, ali i govorio o opasnostima petardi.

'Nasreću, dječak je dobro, ako se može reći da netko može biti dobro nakon tako teškog ozljeđivanja. On se nalazi na intenzivnom liječenju, što podrazumijeva i strujnu ventilaciju. Što se tiče kirurgije, s tim ćemo nastaviti u petak', rekao je Antabak i dodao da očekuje da će dječak iz bolnice biti pušten za 10 do 15 dana.

Zbog blagdanskog vremena, istaknuo je kirurg, sve više djece dolazi s ozljedama koje uzrokuju petarde.

'Toliko je ozljeda da bi bilo strašno da stalno izvještavamo javnost koliko djece dolazi u ovo vrijeme. Uglavnom se radi o lakšim ozljedama i opeklinama, ali treba znati da su djeca zbog toga pod stresom. Nakon toga znaju ponovo tražiti da spavaju s mamom u krevetu i počnu mokriti u krevet', rekao je Antabak.

Zbog velikog broja ozljeda Antabak već neko vrijeme predlaže da se djeci pokazuju slike ozljeda koje su nastale zbog korištenja petardi. Kaže kako se ovim bavi već više desetljeća i s MUP je provodio različite akcije koje su, uvjeren je, polučile uspjeh. 

'Zasad smo dobili informaciju o jednoj anketi koja je provedena u osnovnim školama u kojoj su se djeca izjasnila da bi htjela vidjeti što se događa kada se nastrada zbog opeklina ili eksplozija', dodao je te zaključio da i među roditeljima treba provesti anketu i provjeriti jesu li i oni spremni na to da njihova djeca vide fotografije. 

'Zasad štitimo djecu i ne izlazimo s takvim fotografijama u javnost', rekao je.