PT-91

Varšava šalje Ukrajincima svoje Twardyje, što sve znamo o tenku koji je ponos poljske obrambene industrije

15.07.2022 u 08:35

Bionic
Reading

Nakon što je Ukrajini već donirala oko 240 moderniziranih tenkova T-72, Poljska bi toj zemlji mogla poslati dodatna 232 primjerka domaće proizvodnje PT-91 Twardy (Tvrdi), a zauzvrat bi mogla, uz već ranije dogovorenih 250 oklopnjaka tipa Abrams M1A2 SEPv3, dobiti od Washingtona još 50 primjeraka tog glavnog američkog tenka. Stručnjaci tvrde da je PT-91 solidna inačica modela T-72M1 s poboljšanim oklopom, motorom, kontrolom paljbe i glavnim topom, a mi donosimo sve njegove ključne značajke

Twardy je ponos poljske obrambene industrije, a temelji se na sovjetskom tenku T-72, najrasprostranjenijem u ukrajinsko-ruskom ratu, ali i nekim domaćim rješenjima koja su dodana kako bi se zadovoljila potreba Poljske za vlastitim modernim tenkom.

Prema navodima citiranog poljskog vojnog analitičara Jaroslawa Wolskog, Varšava planira donirati svih 232 Twardyja te će ih zamijeniti ranije naručenih 250 američkih tenkova tipa Abrams M1A2 SEPv3. Varšava bi, prema Wolskom, u zamjenu za donaciju Ukrajini primila dodatnih 50 tenkova Abrams, ali ne u inačici koja je dogovorena prošle veljače u poljskim nastojanjima da odvrati potencijalnu rusku agresiju na svojoj istočnoj granici.

PT-91 je trenutno glavni poljski borbeni tenk te se temelji na licencnoj inačici sovjetskog modela T-72M1, ali s poboljšanom oklopnom zaštitom, učinkovitijom vatrenom moći i boljim pogonom u odnosu na izvorni T-72. Prvi prototipovi Twardyja predani su poljskoj vojsci radi testiranja 1993. godine, a već dvije godine kasnije u tvornici Bumar Labedy započela je serijska proizvodnja i trajala je sve do 2002. godine.

Smanjen broj članova posade

Twardy je naoružan glatkocijevnim topom 2A46 kalibra 125 milimetara, kakav se koristi i na tenku T-72 , a opremljen je automatskim punjačem, čime je smanjen broj članova posade na troje. Brzina paljbe topa iznosi osam do 10 granata u minuti, a kao dodatno naoružanje koriste se strojnica kalibra 7,62 milimetra i teška protuavionska strojnica kalibra 12,7 milimetara. Na kupoli se pak nalaze 24 bacača dimne zavjese.

Poljski dizajneri izmijenili su izvorni sustav upravljanja paljbom sustavom Darwa domaće proizvodnje, opremljenim ciljnikom s termovizijom za topnika i razvijenim u izraelskoj tvrtki ELOP, a pridodan je i dnevno-noćni periskop za zapovjednika, kao i pasivni noćni vizor Radomka, koji koristi vozač.

  • +3
Tenk PT-91 Izvor: Profimedia / Autor: AB Forces News Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

U usporedbi s T-72, oklop Twardyja nije se previše promijenio jer su konstrukcija i materijali višeslojnog oklopa ostali gotovo identični sovjetskom izvorniku. No PT-91 ima povećanu zaštitu od visokoeksplozivnih projektila i raketa, dobivenu ugradnjom eksplozivno-reaktivnog oklopa Erawa, također dizajniranog u Poljskoj. Taj se oklop sastoji od 394 pločice s eksplozivom koji u slučaju pogotka eksplodira radi smanjenja učinka projektila.

Prema dostupnim podacima, pločicama je pokriveno devet četvornih metara tenka, s time da ih je 108 postavljeno na kupolu, njih 118 na prednji dio, a još 84 na svaku stranu. Uz to, na bokove su mu umjesto gumenih postavljene čelične pločice koje štite bočne strane.

Izdržljiv sve do izravnog pogotka

Istraživanja su pokazala da oklop Erawa umanjuje djelovanje visokoeksplozivnih projektila za 50 do 70 posto, a djelovanje potkalibarnih projektila za 30 do 40 posto. Testovi ukazuju i na to da pločica ne eksplodira u slučaju da je pogodi streljivo kalibra do 30 milimetara, krhotina granate i mina ili kad je prekrivena zapaljenim benzinom. Ipak, blokovi Erawa nisu dovoljno snažni da izdrže izravan pogodak iz glavnog topa neprijateljskog tenka kalibra 102 milimetra.

Kako je težina tenka povećana zbog modernizacije i dodavanja oklopa, u Twardy je ugrađen 12-cilindrični dizelski motor S-12U snage 850 KS, poboljšana inačica sovjetskog motora V-46-6 od 780 konjskih snaga koji se proizvodio u Varšavi. Najnoviji Twardyji pak imaju ugrađene dizelske motore S-1000 snage 1000 KS te oni omogućuju maksimalnu brzinu od 60 kilometara na sat i doseg od 650 kilometara.

Analitičari ističu da Ukrajinci ne bi trebali imati problema s rukovanjem Twardyjem jer je poprilično sličan modelu T-72, kakav već imaju u svojem sastavu, no vjerojatno će morati proći obuku o sustavu za upravljanje paljbom i uvježbati ciklus zahvaćanja ciljeva, kao i pobliže upoznati glavni top s moderniziranim stabilizacijskim sustavom. Stručnjaci zaključuju da bi Twardy, iako je djelomično zastario, itekako mogao poslužiti ukrajinskoj vojsci u obrani zemlje od ruske agresije.