TRAŽI SE KONSENZUS

Počeli neformalni dogovori o izboru ustavnih sudaca

19.02.2016 u 12:55

Bionic
Reading

Već u ožujku saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav mogao bi raspisati javni poziv za izbor 10 sudaca Ustavnog suda. Neformalni razgovori među najbrojnijim saborskim snagama već su započeli, a sve kako bi se postigao konsenzus s obzirom da je za izbor sudaca potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika

Da su započeli razgovori, potvrdio je predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak, naglasivši kako je potrebno tražiti široki konsenzus da bi se osigurala dvotrećinska većina.

'U tom pogledu moramo pristupiti pažljivo, odgovorno, tražiti konsenzus i kada načelno među ključnim političkim opcijama bude dogovoreno kako ćemo pristupiti tom odgovornom postupku javnog poziva i izbora, tada ćemo na sjednici Odbora formalno raspisati javni poziv i krenuti u formalnu proceduru izbora. Ali htjeli bismo da to ovoga puta doista bude na način da unaprijed znamo da imamo širok konsenzus oko temeljnih pitanja kako pristupiti tom procesu', kazao je novinarima u Saboru Podolnjak.

Podolnjak se nada da bi javni poziv mogao biti raspisan u ožujku, a vjeruje i u konsenzus.

'U svim pojedinačnim razgovorima s predstavnicima pojedinih političkih opcija imam apsolutno uvjerenje da je svima stalo da se izaberu suci ustavnog suda. Nema govora o tome da bi netko želio da ta važna institucija odumre neizborom ustavnih sudaca', kazao je Podolnjak.

S obzirom na to da je u prethodnim izborima bilo teško postići dvotrećinsku većinu, već se razmišlja o tome da bi se način izbora ponovno mijenjao. Međutim Podolnjak kaže da će se 10 ustavnih sudaca izabrati ipak po starom modelu.

'Ustavni zakon bi svakako trebalo mijenjati, a to će biti predmet širih razgovora nakon ovoga što nam je prioritet, a složili smo se da je moguće izabrati suce Ustavnog suda i prema sadašnjim odredbama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu', kaže Podolnjak.

SDP-ov Peđa Grbin podsjeća kako se konsenzus oko izbora ustavnih sudaca tražio i prije godinu dana, no tada su neki odbili sudjelovati u razgovorima. 'Sada smo u situaciji da moramo izabrati 10 sudaca Ustavnog suda, a ako to ne učinimo do lipnja, Ustavni sud će izgubiti kvorum i neće moći funkcionirati. Na svima nama, svim političarima, svima koji sjede u Saboru, izuzetna je obveza da to ne dopustimo. Moramo dogovoriti kako ćemo provesti taj izbor, moramo ga provesti što prije i moramo završiti s izborom ustavnih sudaca', rekao je Grbin.

Grbin nije želio govoriti o eventualnim imenima iz SDP-ove kvote, ali je progovorio o tome kakve uvjete moraju ispuniti potencijalni kandidati.

'Uvjeti će biti da to ne budu suci s kojima će se dogoditi, kao u proteklom izboru, da ulijeću u neke mjere, da su dvojbene njihove kvalifikacije po godinama staža, da je dvojbeno jesu li falsificirali znanstvene radove. Trebali bismo ovaj put izabrati kandidate koji su poznati hrvatskoj javnosti jer hrvatska javnost može znati što će od njih očekivati kada uđu u Ustavni sud. To bi trebao biti skup pravnika koji su postali poznati svojim radom u pravosudnim institucijama, kroz odvjetništvo, kroz upravu, politiku ili znanost', rekao je Grbin.

Dogovoru se nada i HDZ-ov Davorin Mlakar. 'Uvjeren sam da je moguć dogovor i da nam dogovor treba. Znate za sve odredbe zakona i Ustava, dvotrećinsku većinu svih zastupnika i počeli smo vrlo neformalno razgovarati o tome kako najbolje pristupiti tom pitanju i rješenju izbora 10 sudaca za Ustavni sud', rekao je Mlakar.

Hoće li uspjeti izabrati svih 10 sudaca, Mlakar nije želio prognozirati.

'Dogovor je, s obzirom na ove promjene otkad je dvotrećinska većina, puno teže postići, ali svi su svjesni značenja institucije i činjenice da više nema vremena odgađati dogovor oko izbora sudaca', kazao je Mlakar.

Hrvatski sabor od 2010., otkako je Ustavom utvrđeno da se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom, nije uspio izabrati nijednog suca Ustavnog suda.

Tada je istekao mandat sutkinji Nevenki Šernhorst, a sljedeći je iz Ustavnog suda otišao Davor Krapac, kojemu je mandat istekao u srpnju prošle godine, no na dužnosti je ostao još šest mjeseci, do siječnja 2016.

Krajem prošle godine osmogodišnji mandat je istekao predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, sutkinji Snježani Bagić i sucima Marku Babiću, Aldi Radoloviću i Ivanu Matiji.

Budući da im Hrvatski sabor nije izabrao nasljednike, suci u Ustavnom sudu mogu ostati još šest mjeseci, no Matija je krajem prošle godine otišao u mirovinu.

Ustavni sud tako od siječnja, umjesto 13, ima 10 sudaca, a ne izabere li Sabor nove, u svibnju će u Ustavnom sudu ostati samo šestero sudaca, nedovoljno za donošenje odluka.