MAĐARSKO-LUKSEMBURŠKA INVESTICIJA

Počela gradnja mega vodenog parka u Dugopolju

29.05.2013 u 17:42

  • +4

Predizborni početak radova na vodenom parku u Dugopolju

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

U Dugoplju je danas službeno počela gradnja vodenog parka Dalmatia u čiju će se prvu fazu, koja bi, kako je najavljeno, trebala biti završena do svibnja ili lipnja 2015, uložiti 220 milijuna kuna, a poslije će se u nadogradnju uložiti dodatnih 80 milijuna kuna

Taj vodeni park, prvi takve vrste u Hrvatskoj, na površini oko 120.000 metara četvornih imat će 14 tobogana visokog do 12 metara, a u njemu će se zaposliti između 130 i 150 radnika, rekao je prokurist tvrke investitora Margaritum d.o.o. Ivan Mihaljević

Objasnio je kako je tvrtka Margaritum registrirana u hrvatskome pravosuđu, a njezin osnivač je Primatum fond iz Luksemburga kojega su većinski vlasnici dionica Mađari. Vodeni park u Dugopolju je investicija mađarske vlade, to jest mađarske razvojne banke, rekao je Mihaljević.

Istaknuo je kako su pripreme za početak gradnje toga parka trajale dvije godine, a mijenjala se i prvobitna projektna dokumentacija kako bi bilo što više atrakcija i radi uvođenja grijanja kako bi se produžila sezona.

Tvrtka Margaritum potpisala je ugovor s turskim proizvođačem opreme - tvrtkom Polin, koja je već počela proizvoditi opremu za vodeni park u Dugopolju, rekao je Mihaljević.

Predsjednik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknuo je da je vodeni park u Dugopolju najveći turistički projekt u sljedećih godinu dana u Republici Hrvatskoj.

‘Ovaj akvapark je dio glavnog plana razvoja turizma u Splitsko-dalmatinskoj županiji i pridonijet će pretvaranju Dugopolja u 'vrata Dalmatinske zagore', čime će se potaknuti razvoj dalmatinskog zaleđa’, rekao je Stella.

Načelnik općine Dugopolja Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je izgradnja toga vodenog parka vrlo važna strana investicija za Dugopolje i Splitsko-dalmatinsku županiju te za Republiku Hrvatsku jer su strane investicije u posljednje vrijeme u Hrvatskoj gotovo stale. Po njegovim riječima, važnost tog projekta jest u tome što će, osim vodenog parka, imati i dodatne ugostiteljske, turističke i smještajne sadržaje.

Objasnio je da je za gradnju toga vodenog parka trebalo uskladiti mnoge važne tehničke parametre kako bi se osigurale dovoljne količine vode, a prvo će punjenje vodom trajati mjesec i pol. Istaknuo je kako je za taj vodeni park riješen i problem otpadnih voda tako što će one biti usmjerene u ekosustav Split-Solin.

Općina Dugopolje osigurala je i dovoljne količine električne energije za vodeni park, a nedavno je do Dugopolja stigao i plinovod, koji je investitoru bio posebno važan jer će mu omogućiti korištenje plina, rekao je Ževrnja.