trzavice u vladi

Plenković začuđen: Nije mi jasno čemu štrajk, proračun obrazovanja porastao je 3 milijarde kuna

09.10.2019 u 19:31

Bionic
Reading

Nakon redovnog sastanka čelništva HDZ-a predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na najavljeni štrajk učitelja i nedolazak HNS-a na koalicijski sastanak.

"Oni imaju svoj sastanak danas u 18 sati nakon toga ćemo razgovarati. Prvo ja moram priznati da mi nije jasno čemu štrajk, štrajk u mjesecu u kojem su učitelji i profesori dobili dva posto veću plaću nego mjesec prije. Proračun ministarstva obrazovanja je u mandatu ove Vlade porastao tri milijarde kuna, to je dosta veliki novac. Ako vam je prioritet obrazovna reforma onda je pratite i financijskim sredstvima i to je ova Vlada učinila.S te strane mislim da smo napravili jako puno, od uluganja u tehničku opremu školama ne znam je li u posljednje vrijeme toliko sredstava kanalizirano i putem ministarstva uključujući korištenje europskih fondova i to je taj kontekst", izjavio je Andrej Plenković.

Ponovio je, prenosi N1, da su povećali plaću za više od 11 posto u mandatu ove Vlade kroz Kolektivni ugovor, a kroz granski su primjerice za zaposlene u zdravstvu ispregovarali 395 milijuna kuna jer je istekao taj ugovor.

Kaže da su čelnici sindikata školstva Sanja Šprem i Branko Mihalinec htjeli da Vlada jednostranom odlukom promjeni uredbu o koeficijentima plaća i dodao da to nije dokument o kojem se pregovara nego ga Vlada donosi.

"Mi smo im ponudili za ovu godinu povećanje od dva posto, da su prihvatili tada sada bi bilo još dva posto. Nisu prihvatili da njihovi članovi dobiju uz dva posto još dva posto. Danas je bio proces mirenja i u okviru mirenja ministar Josip Aladrović ponudio je još dva posto za iduću godinu. Moja poruka je bila: ja vam nudim dva posto, a kada vidimo što je realno, s obzirom na brojne pritiske na proračun za 2020. mi ćemo vama doći s onim što tada bude realno. Četiri sata smo razgovarali o tim temama i gledali kako da pokušamo izaći u susret koliko možemo i to je kontekst i zato mi djeluje začuđujuće da se u kontekstu razgovora ide sutra u štrajk koji je legitiman način izražavanja volje, ali da li je svrhovit kada Vlada pokazuje dobru volju u to nisam siguran", rekao je i zapitao se zašto sindikati nisu uzeli dva odmah kada im se nudi kada su bili spremni i za fazne stvari kroz iduću godinu.

Zapitao se što su oni s time dobili. Kaže i da je pritisak na njega i Vladu non stop i da mu je isto je li to pritisak školstva, zdravstva...

Kada je u pitanju HNS kaže kako u toj stranci jako dobro znaju realnosti proračuna i jako dobro znaju što je temeljni kolektivni ugovor, granski kolektivni ugovor. Na pitanje ostaje li ministrica Blaženka Divjak na funkciji odgovara da će razgovarati s HNS-om i sve vidjeti.

Ponovio je da će se čuti večeras poslije sastanaka, a na pitanje je li tajnica spremna za sutrašnju sjednicu Vlade kaže da ne zna i da mu ne djeluje da su u toj fazi.

Skok na globalnoj ljestvici konkurentnosti isto povezan s plaćama

Na pitanje o skoku Hrvatske na globalnoj ljestvici konkurentnosti kaže da je to dobro, da su zadovoljni i da je u to u krajnjoj liniji tema povezana s plaćama jer tema plaća je fiskalna konsolidacija, da se ne zadužujemo, da trošimo koliko možemo. Smatra da dobra politika prihodne i rashodne strane proračuna pokazuje onima koji nas promatraju da ova Vlada ima cilj. Podsjetio je da smo donedavno plaćali 12 milijardi kuna godišnje kamate, a sada plaćamo tri milijarde kuna manje. Kaže i da ako promjeni koeficijente za učitelje, da onda može doći i primjerice ministru Davoru Božinoviću s praznim papirom i reći mu da napiše kolike koeficijente želi u policiji.

Istaknuo je da je osobno uvijek za realna riješenja uz dobru volju i respekt prema profesiji.

  • +8
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Andrija Mikulić nije sporan, strančko vodstvo razgovaralo o prijedlogu novih državnih blagdana

"Ne vidim nikakav sukob interesa oko Andrije Mikulića. Postojala je ideja da na svim županijskim razinama odgovornost preuzmu čelnici županijskih organizacja i to je jedna tehnička odluka, ne vidim veliki problem, mislim da se u nedostatku drugih tema pronalazi ova tema", rekao je.

Donijeli su i formalnu odluku da je Kolinda Grabar Kitarović predsjednička kandidatkinja HDZ-a dok je druga važna tema bila izmjene zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koje su podržane i koje će sutra najaviti na početku sjendice Vlade.

Razgovarali su i o planu aktivnosti u Saboru jer 16. listopada podnosi godišnje izvješće o radu Vlade, a razgovaralo se i o saborskoj raspravi o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.