propalo mirenje

Aladrović: Vladi nije ugodno čuti da će biti štrajka; Divjak: Ne da sam razočarana, ljuta sam!

09.10.2019 u 12:38

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon sastanka i neuspješnog mirenja sa sindikatima u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju komentirao je najavu štrajka u školama, a kratku izjavu dala je i ministrica Blaženka Divjak

Na pitanje je li razočarana ishodom mirenja, kazala je: Ne da sam razočarana, ljuta sam!, prenosi N1. Detaljniju izjavu dat će u 14 sati.

Postupak mirenja sa sindikatima je upravo završen, sindikati su došli sa svojim zahtjevima koji su bili istovjetni prethodnima, a mi kao Vlada RH smo iznijeli određenu ponudu, kojom bi korigirali te plaće za 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja, uz ukupan kumulativan trošak od 320 milijuna kuna i to je bio maksimum koji smo mogli postići. Sindikati to nisu prihvatili, rekao je Aladrović, prenosi N1.

Što se tiče promjene koeficijenta za složenost posla, Aladrović je rekao da to nije bilo predmet pregovaranja pa ga Vlada stoga nije mogla niti prihvatiti. Ponudili su alternativni pristup koji bi poboljšao status učitelja i profesora, ali sindikatima to nije bilo dovoljno, rekao je Aladrović.

Upitan brine li ga što će škole od sutra biti u štrajku, Aladrović je rekao da štrajk sam po sebi nije ugodan Vladi Republike Hrvatske, ali da se mora voditi računa o fiskalnim i financijskim mogućnostima koje se moraju poštivati. "Mi smo za ovu godinu izdvojili preko 500 milijuna kuna za plaće učitelja, a ovim pregovorima još dodatnih 320 milijuna", rekao je Aladrović.

"Vodili smo računa o održivosti, nadam se da su to svi akceptirali", rekao je Aladrović, dodavši da će se vidjeti što će se događati u narednom periodu, ako sindikati ne popuste i ustraju u svojim zahtjevima.

Ipak, ostaje mogućnost za dodatne razgovore.

"Mi već u petak razgovaramo o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru i tad će biti prilike za daljnje razgovore", rekao je

Nije se želio očitovati o sastancima koje su sindikati vodili s ministricom znanosti i obrazovanja, Blaženkom Divjak, dodavši da se ministrica, baš kao i svi drugi, bori za svoj resor.