summit u rumunjskoj

Plenković: Inzistirat ćemo na demografskoj revitalizaciji u idućem proračunskom okviru EU

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 14:46
  • Objavljeno 09.05.2019 u 13:39
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Ye Pingfan/XINHUA/PIXSELL

Za Hrvatsku je bitno da Europska unija u sljedećih pet godina osigura bržu konvergenciju radi dostizanja standarda razvijenih zemalja, a u pregovorima o višegodišnjem proračunu ukazivat će na potrebu da se osigura potpora za demografsku revitalizaciju, izjavio je u četvrtak u Sibiuu hrvatski premijer Andrej Plenković

'Za nas je posebno važno da se u idućih pet odnosno sedam godina, u idućem proračunskom okviru pokuša, u okviru onih politika koje se odnose na ravnomjerniji razvoj svih članica, signalizira da u nekima zemljama postoji nužna potreba za demografskom revitalizacijom. To je ideja koju sam ja još lani rekao povjereniku za proračun Guentheru Oetingeru kada je posjetio Zagreb, tako da ćemo u procesu koji je pred nama na tome inzistirati', rekao je Plenković dolazeći na neformalni summit čelnika 27 zemalja članica koji su se u četvrtak okupili na u Sibiuu, u Rumunjskoj.

Dodao je kako je Hrvatskoj bitno da Europska unija u predstojećem razdoblju osigura bržu konvergenciju kako bi se pospješio proces dostizanja ekonomskih, socijalnih i razvojnih standarda zapadnih članica EU-a.

Kao jedan od prioriteta EU-a naveo je i pitanje zajedničke sigurnosti te ulaganje u znanost, istraživanje i razvoj.

'Sigurnost je pitanje broj jedan ove kampanje. Po Eurobarometru, 40 posto građana EU-a smatra da je to tema broj jedan', rekao je.

Na pitanje hoće li na summitu biti riječi o proširenju, Plenković je rekao da se to ne očekuje.

'Proširenje ćemo detaljno raspraviti na summitu u Zagrebu za godinu dana. Sada, dva tjedna prije izbora svi smo fokusirani na svoje birače. Komisija će svoj paket o proširenju objaviti nekoliko dana nakon izbora pa će se tek nakon toga o tome raspravljati', rekao je Plenković.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak u Sibiuu, u Rumunjskoj, na izvanrednom summitu na kojem će razgovarati o budućnosti Unije i nastojati pokazati zajedništvo, a neslužbeno će se razgovarati i o izboru novih čelnika europskih institucija nakon izbora za Europski parlament.

Čelnici 27-orice trebali bi se na summitu usuglasiti o obrisima strateške agende za razdoblje 2019-2024 te usvojiti deklaraciju kojoj će iznijeti deset zavjeta budućim generacijama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!