summit zapadnog balkana

Plenković u Berlinu: Važno je da nas Njemačka i Francuska smatraju partnerom

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2019 18:03
  • Objavljeno 29.04.2019 u 18:02
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatskoj je važno da ju Njemačka i Francuska percipiraju kao važnog aktera u rješavanju neriješenih problema i kao zemlju koja će svoje predsjedanje EU-om iskoristiti da tema odnosa prema zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković uoči susreta predstavnika zemalja zapadnog Balkana i Europske unije u ponedjeljak u Berlinu.

„Za nas je posebno važno da i Njemačka i Francuska percipiraju Hrvatsku kao važnog aktera u rješavanju neriješenih problema i kao zemlju koja će svoje predsjedanje Vijećem Europske unije iduće godine iskoristiti da tema odnosa prema zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu“, rekao je hrvatski premijer novinarima.

Izjavio je kako od današnjeg susreta očekuje pozitivne impulse za regiju jugoistočne Europe glede približavanja Europskoj uniji i kako Hrvatska u tom procesu igra važnu ulogu.

Po njegovim riječima, taj susret trebao bi poslati nekoliko važnih signala kada je u pitanju odnos EU-a prema zapadnom Balkanu.

„Na današnjem sastanku bit će riječi o tri točke: prva je da se još jednom istakne europska perspektiva zemalja u regiji, druga je da se pokuša potaknuti Srbiju i Kosovo na normalizaciju odnosa i treća da se vidi kako rješavati problem u regiji i kako pomoći i dinamizirati put ovih zemalja prema Europskoj uniji“, rekao je Plenković.

Ocijenio da je dobro da se sastanak događa sada uoči procjene napretka pojedinih zemalja koji će krajem mjeseca objaviti Europska komisija.

Kazao je i kako trenutno vlada pozitivna atmosfera glede dogovora Grčke i Sjeverne Makedonije oko imena i da se ta atmosfera želi iskoristiti za pronalazak rješenja i za problem odnosa Srbije i Kosova.

„Mi znamo koliko je bilo važno poštivati granice i teritorijalni integritet. Naravno da se dvije zemlje mogu o tome dogovoriti ali s obzirom na recentniju povijest i na to da takav jedan potez može imati posljedica i na neke druge države onda smo mi vrlo oprezni.“

Hrvatski premijer današnji sastanak u Berlinu vidi kao jedan od elemenata približavanja zemalja regije jugoistočne Europe Europskoj uniji.

„Jedan format je onaj kojim će Hrvatska predsjedati sljedeće godine sa svim članicama Europske unije a drugi je onaj u sklopu Berlinskog procesa s nekoliko zemalja, a ovoj grupi se nedavno pridružila i Poljska“, rekao je Plenković.

On je ponovio da će u sklopu pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a posjetiti i sve susjedne zemlje pa i Srbiju.

Plenković je u Berlinu potvrdio da će njemačka kancelarka 18. svibnja posjetiti Hrvatsku i kazao je kako on to doživljava kao snažnu poruku i potvrdu jakog položaja koji HDZ uživa unutar Europske pučke stranke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!