afera vjetroelektrane

Plenković o DORH-u: To je već standardni sport. Kako oni tako lakonski znaju da od njih ne cure informacije?!

03.06.2020 u 08:51

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazao je za Hrvatski radio da su nositelji lista HDZ-a istaknuti ljudi. Očekuje da će HDZ osvojiti 61 mjesto u Saboru, a svjestan je da će do većine u Saboru od 76 mjesta morati pregovarati. Progovorio je i o aferi Vjetroelektrane i curenju transkripata u medije

Na pitanje o aferi Vjetroelektrane i koliko to može naškoditi HDZ-u, ali i na pitanje o curenju informacija, odgovara: 'Svako ponašanje koje ima aluzije, a kamoli dokazane radnje koruptivnog karaktera, bit će sankcionirano. I pravosudno, a donijeli smo i političku odluku. I stranačka tijela povući će sankcije. Mi radimo 24 sata, a sa strane netko zastupa interese koji nisu državni. Nije u mom habitusu da razumijem zašto se netko upušta u to. Ako mjere, koje postoje ne znam koliko dugo, puknu i netko javi onome koji je pod mjerama da ga se prati, to nije dobro. To je mogao reći netko tko je involviran. Kako DORH tako lakonski zna da to nije do njih? Nije ovo prvi slučaj u ovom mandatu. Imali ste slučaj da netko fabricira korespondenciju mene i potpredsjednice Vlade. Gdje su ti ljudi? Nenormalno je da se tako nešto događa. Te službe moraju utvrditi kako je to moguće. To je već standardni sport ovdje', smatra Plenković.

Na pitanje koliko mandata očekuje, kazao je kako je 'okvir 61 saborsko mjesto', koliko su osvojili i 2016.

'Ovi izbori su specifični jer od centra na desno imate HDZ. Potom pokret gospodina Škore i Most. Oni svi napadaju te pozicije i imaju pretenzije na HDZ-ovo biračko tijelo. Ljudi koji su glasali za Škoru pridonijeli su izboru ljevice na predsjedničkim izborima. To je jasno kao dan', smatra.

'Ministri Mosta su pobjegli glavom bez obzira. Na ljevici nema balona i prevara poput Kolakušića. Tu se okrupnjuju glasovi u Restart koaliciji', kazao je Plenković.

Na pitanje s kim će koalirati da dođe do 76 mjesta, odgovara: 'Ne znam što Škoro ima protiv mene. Morat ćemo pregovarati, izborni sustav je takav. Gotovo je nemoguće da netko dobije apsolutnu većinu. Mi smo pokazali da znamo što je politička stabilnost. Da nije bilo toga, tih 76 ruku u Vladi, onda ne bi bilo milijardi za plaće u privatnom sektoru, investicijskog rejtinga, smanjivanja duga i apsorpcije europskih fondova. Idemo po povjerenje za drugo poluvrijeme, to je moja poruka', kazao je premijer.

Na pitanje hoće li se odazvati na sučeljavanje, odgovara: 'Ne znam koji se to predsjednik HDZ-a išao sučeljavati osim mene i davno Sanader protiv Račana. Ja sam na to uvijek spreman, imam argumente i mislim da znam govoriti', kazao je Plenković u emisiji 'A sada Vlada'.

  • +13
Izvanredna presica premijera Plenkovića Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX