KOMEMORACIJA U JASENOVCU

Plenković odgovorio Pupovcu na kritiku o politici zaborava

22.04.2018 u 13:30

Bionic
Reading

'Što se tiče Vlade, mislimo da smo napravili jasne iskorake, zajedno sa SNV-om i antifašistima želimo unaprijediti dijalog i doći u situaciju da ovdje bude jedna komemoracija, to žrtve zaslužuju', kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković koji sudjelovao u nedjelju na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora u Spomen-području Jasenovac.

Na komemoraciji nije bilo govora, a premijer je nakon komemoracije dao izjavu kazavši da su došli u Jasenovac žrtvama ustaškog logora i njihovim obiteljima još jednom izraziti pijetet i snažno osuditi zločinački režim u kojem su stradali Židovi, Romi, antifašisti...

'Vlada RH jasno osuđuje ustaške zločine i svojim djelovanjem se jasno odredila prema totalitarističkim režimima te raditi na kulturi pomirbe", kazao je Plenković, javlja N1.

Plenković je komentirao i činjenicu da su i ove godine u Jasenovcu bile tri kolone i da je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, u subotu izjavio da neće na državu komemoraciju "zbog politike zaborava."

"Mi prije svega vodimo dijalog, Pupovac je član parlamentarne većine, pokušat ćemo učiniti sve da ne bude više komemoracija, to nije dobro za društvo. S naše strane radimo sve da se podjele pokušaju premostiti. Što se tiče Vlade, mislimo da smo napravili jasne iskorake, zajedno sa SNV-om i antifašistima želimo unaprijediti dijalog i doći u situaciju da ovdje bude jedna komemoracija, to žrtve zaslužuju", kazao je Plenković.

  • +19
Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Novinari su Plenkovića pitali je li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je u Jasenovcu bila u petak, pridonijela tim podjelama.

"Ovdje je bila prije dva dana, ona sama može protupačiti svoje poteze", kratko je komentirao.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan: Sirija pod udarom zapadnih sila, a hrvatska zastava pod Šešeljevim nogama

Pogledaj galeriju