KOMENTIRAO ZABRANU

Vulin osuo 'drvlje i kamenje': Hrvate boli što govorim istinu

22.04.2018 u 10:23

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo da do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku, ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin za RTS je kazao da vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu te je najavio odlučnu reakciju Srbije

Aleksandar Vulin je poručio da je riječ o pokušaju da se ušutka nekoga tko Hrvatskoj govori istinu.

'Najstrašnija istina o Jasenovcu jeste ne samo to što se dogodilo, već što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje, neće da izrazi kajanje za ono što je uradila", istaknuo je Vulin dodavši da on neće prestati govoriti istinu, onakvu kakva ona jeste.

Vulin je naveo da je teško otići u Jasenovac na grob poklane djece, a posle u Bleiburg na grob koljača te djece.

'Nas boli svako ovo podjsećanje, ali netko već jednom mora da reći: Kajemo se, nećemo u Bleiburg da polažemo vijence na grobove ustaša', poručio je Vulin na RTS.

Naveo je da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gdje komemoraciju održava hrvatska vlada.

"Zašto bih ja bio sa hrvatskom vladom, gdje nema ni jednog Srbina, ni jednog Židova, ni jednog Roma? Htio san biti sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gdje su ustaše sabirale djecu i vodile na klanje u Jasenovac... Htio sam biti sa svojim narodom, a ne da budem sa hrvatskom vladom koju bojkotiraju svi Srbi, Židovi i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva', rekao je Vulin.

Komentirao je i izjavu zbog koje je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj da o eventualnoj posjeti Hrvatskoj može odlučiti samo vrhovni zapovjednik Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

'Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsjećam koliko su Srbi diskriminirani... To njima smeta. Ovo je bio povod. A, hajde i da razjasnimo taj povod. Zanimljivo je da im nije smetalo da ja u istoj rečenici kažem - o tome mogu da odlučim ja ili vrhovni komandant Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić", naveo je Vulin.

  • +23
Kmomemoracija u Jasenovcu u organizaciji židovske manjine Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Istakao je da je riječ o proceduri, te da je ministar obrane dužan da se, kada putuje – naročito kada taj put može imati političku težinu, konzultira sa vrhovnim komandantom koji mu daje ili ne daje dozvolu.

'Mislio sam da je u Europi sloboda kretanja zagarantirana, da svako može da se kreće, ako nije počinio neko kazneno djelo. A, ovo je samo procedura koja se odnosi na sve. Ali, tražili su povod – ma smeta im Vučić, smeta im ime, smeta im što je vrhovni komandant, smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore", istakao je ministar.

>>> 'Vučić je dvoličan, a Šešelj njegov politički pas. Ako želi dokazati suprotno, neka ga uhiti'

Upitan o budućnosti odnosa dvije zemlje, Vulin je rekao da srpska strana uvijek pokušava da odnosi budu dobri.

'To što je Vučić istrpio, nije htio ni na koji način da istrpi Gordan Jandroković. Ovdje on nije htio da istrpi nikakvu provokaciju, kao da je čekao povod da odmah prekine posjetu", dodao je ministar obrane Srbije.