odgovorio predsjedniku

Plenković o Milanovićevim prozivkama: Jasna je razlika tko se kako ponaša kao premijer. Ja ne želim znati što radi Uskok!

22.09.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je na prozivanje Zorana Milanovića, predsjednika RH koji je rekao da su premijer i ministar unutarnjih poslova znali za istragu u aferi Janaf

Plenković se ogradio rekavši da nije slušao i gledao Milanovićevu izjavu te da komentira na temelju 'blic pogledanih izjava' objavljenih u medijima.

'Jako je znakovita rečenica: 'Ja sam bio premijer i sve znam.' To je za hrvatsku javnost kapitalna informacija, da nije svejedno tko je na čelu Vlade. To može biti netko koga zanima što radi DORH, policija i USKOK i želi detaljno znati što se događa u kojoj istrazi. Mene to ne zanima. Politika mene, kao predsjednika Vlade i HDZ-a, je da uopće ne želim znati čime se bavi USKOK i policija i to je borba protiv korupcije. Niti znati niti utjecati. Ako je to zaista izgovorio, onda je to krucijalno za javnost, da znamo kako se tko ponašao kao predsjednik Vlade', rekao je Plenković.

Na pitanje zašto je Kovačević bio predložen za predsjednika uprave Janafa, iako je istraga protiv njega prije toga trajala već mjesecima, premijer je rekao 'da smo ja ili ministar to znali, sigurno ne bi bio predložen za tu funkciju. Bismo li gradonačelnika Velike Gorice stavili na listu u lipnju da smo znali da će tri mjeseca kasnije biti pritvoren, sigurno ne bismo', rekao je Plenković i dodao kako je to temeljna razlika između njegova i Milanovićeva odnosa prema DORH-u i policiji.

Za Milanovića je rekao da je bio egzaltiran i da su njegove reakcije nervozne.

'Ne znam čime su izazvane, on zna.' Naglasio je da svaka istraga treba ići po zakonu te da je uvjeren kako ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije znao za istragu protiv Kovačevića te da s njim nikada nije razgovarao o tome. Dodao je i kako ne zna jesu li neki od njegovih ministara bili u klubu u kojem je, prema sumnjama istražitelja, poduzetnik Krešo Petek navodno predao mito Draganu Kovačeviću, jer ne prati gdje članovi njegove vlade jedu i s kime se druže.

'Da sam ja kao predsjednik HDZ-a ili Vlade izgovorio to što je on izgovorio, već bismo sad imali rafalne udare medija i svih drugih zbog toga kako se netko odnosi prema policiji, DORH-u, bila bi to baražna vatra. Ovdje je zasad ne čujem, ne prozivam, ali ne čujem', rekao je Plenković.

Na pitanje je li onda Milanović, dok je bio premijer, kršio zakon jer tvrdi da premijer mora znati za istrage, Plenković je odgovorio da ne zna kako je on to znao.

'Meni u četiri godine mandata niti jedan ministar ni ravnatelj policije nije dolazio na sastanak da mi kaže što se događa s nekim istragama. Pitajte njega što je on tada znao i što je činio s time', rekao je premijer.