efj i hnd

Novinarske organizacije na nogama: Afera Mreža primjer je 'državnog zarobljavanja medija'

13.12.2023 u 17:28

Bionic
Reading

Vodstva Europske federacije novinara (EFJ) i HND-a ocijenila su smjenu ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere financiranja MrežeTV novcem državnih tvrtki i institucija "primjerom državnog zarobljavanja medija" ističući da su za to odgovorni Vlada i premijer Andrej Plenković

"Premijer Andrej Plenković ljutito po ekspresnom postupku smjenjuje ministra Filipovića jer je njegov savjetnik novcima državnih tvrtki pokušavao utjecati na medije. Godinama i Sindikat novinara Hrvatske i HND i EFJ upozoravaju na nacionalnoj i europskoj razini na zarobljavanje medija državnim oglašavanjem i raspodjelom javnih sredstava'', kazala je Maja Sever (SNH, EFJ) za Hinu.

Dodala je i da novinarske strukovne organizacije traže izmjenu zakonodavstva, sustav kontrole trošenja javnih sredstava i državnog oglašavanja u medijima te transparentne postupke. Istaknula je da se na europskoj razini i zbog toga donosi Europski akt o slobodi medija, te da su u Hrvatskoj provedena istraživanja koja su pokazala koliko je netransparentno trošenje javnog novca i državno oglašavanje u medijima.

Sever: Vlade su nezainteresirane za bolji zakonski okvir

"A danas je premijer Plenković iznenađen jer se neki savjetnik u ministarstvu njegove Vlade razbacivao sredstvima državnih tvrtki s ciljem kontrole medija. Pa, to je radio zato što može, nema regulative, a očito ni uprave u državnim poduzećima koje bi ga u tome spriječile, a za jedno i drugo je odgovoran upravo premijer Plenković", ustvrdila je Sever.

Osvrnula se i na nedonošenje regulative kojom bi se kontroliralo državno oglašavanje u medijima, te ponovila zahtjeve za transparentne i po profesionalnim kriterijima uređene natječaje za raspodjelu sredstava jedinica lokalne samouprave lokalnim medijima. Posebno je naglasila nezainteresiranost ove i prethodnih vlada da se osigura bolji zakonski okvir.

''U ovogodišnjem Izvješću vladavine prava Europske komisije za Hrvatsku jasno piše - Nije postignut daljnji napredak u daljnjem jačanju okvira za postupak javnog natječaja za državno oglašavanje u lokalnim i regionalnim medijima'', kazala je Sever. Dodala je i da je izvješće o vladavini prava za 2022. preporučilo Hrvatskoj da dalje ojača okvir za poštenu i transparentnu raspodjelu državnog oglašavanja, uspostavom jasnih kriterija, dobre prakse i mjera nadzora.

''Tako da, ako premijer nema vremena slušati ili čitati što mu mi govorimo, vjerujem da je pročitao ovaj važan dokument Europske komisije, te zaista nema mjesta čuđenju. Trebao je djelovati''.

Ističući odgovornost državnih tvrtki, Sever je kazala i da su uprave nekih od državnih tvrtki očito pristajale da im neki savjetnik govori kako će trošiti sredstava za oglašavanje. Mediji se bore za opstanak, a ova mreža političke ucjene je duboko ukorijenjena, zaključila je.

Podsjetila je i da, prema posljednjem izvješću Gonga, Vlada i nekoliko ministarstava ne žele otkriti koliko su javnog novca i po kojim kriterijima dodijelili pojedinim medijima. Istovremeno, analiza dnevnih medija pokazuje da u svibnju 2022. u našim najvećim tiskanim medijima nije bilo dana bez objavljenog državnog oglasa. Samo državni HEP preko brzorastuće Real grupe, vodeće marketinške agencije, plasira po 20 milijuna kuna godišnje. Naglasila je i da je Ministarstvo kulture i medija tijekom ljeta, nakon povlačenja Zakona o medijima, najavilo da će radnoj skupini za izradu Zakona o medijima poslati novi prijedlog teksta do kraja kolovoza, a do danas ga članovi nisu primili.

"Samo treba imati iskrene političke volje i napisati zakon", dodala je.

Bilić (HND): Ministrica kulture i medija očekivano šuti

S druge strane, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) o ''zarobljavanju'' medija govori već godinama, istaknula je potpredsjednica HND-a Chiara Bilić dodajući da ih najnovija afera nije iznenadila.

Ministar Filipović je smijenjen, ali to je samo amortiziranje političke štete u osjetljivo predizborno vrijeme. Premijer je toga svjestan, istaknula je Bilić dodajući da je pravo pitanje kako je uopće moguće da se netko, a ovdje je riječ o savjetniku ministra, može na takav način, netransparentan način, razbacivati javnim novcem.

''To je tema, a ne ovi tobožnji 'udari na Vladu' koje premijer Plenković želi plasirati kao temu", dodala je.

Što se tiče konkretnog slučaja, kaže, ne vidi kako bi premijer bio amnestiran od odgovornosti. "On je vrh piramide. Novac se ne slijeva samo iz fondova, već iz ministarstava, državnih tvrtki, ustanova, ali i županijskih i gradskih poduzeća, i lokalne samouprave, a zauzvrat se od medija traži povlašten tretman'', kazala je Bilić.

''O 'aferi Mreža' ministrica očekivano šuti. Očigledno se ne želi miješati u svoj posao, za koji je plaćena, opet javnim novcem. Vlada, pa potom i ministarstvo u čijem resoru su mediji, imaju dužnost omogućiti slobodu, a ne političku kupovinu medija'', zaključila je Bilić.