pomoćnik ravnatelja HZJZ-a

Perković: Europa je bombardirana kokainom, svi konzumiraju svugdje

06.11.2023 u 20:25

Bionic
Reading

Bez micanja droge s ulice nema uspješne politike koja se bavi suzbijanjem zloporabe droga. Izuzetno je važan dio 'smanjenja ponude', jer bez toga prevencija i lječenje neće imati rezultata. Jedno povezuje drugo, kazao je u Dnevniku HTV-a Željko Perković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zloporabe droga

Naveo je podatak da je u zadnje tri do četiri godine došlo do globalnog trenda - porasta dostupnosti svih droga.

- Krenulo je s južnoameričkim kokainom koji je počeo bombardirati Europu. To je izazvalo i druge distributere. Međusobna konkurencija - raste proizvodnja različitih sintetičkih droga (amfetamina, extasyja). Marihuana je tu i kompeticija je dovela do velikih količina droge na tržištu što u nekim slučajevima dovodi do pada cijena. Ili, do rasta kvalitete same droge. To je u jednu ruku opasnije, jer konzumenti uzimaju koncentriranije supstance - opasnije za zdravlje, rekao je Perković za HRT.

Sama se konzumacija, dodao je Petković - promijenila. Podsjetio je na izjavu direktora buduće agencije za droge, sadašnjeg europskog centra za suzbijanje zloporabe droga koji je kazao: "Svi konzumiraju svugdje", što znači da svaki proizvod ima potencijal za konzumaciju.

U kontekstu današnje velike zapljene droge kazao je kako se radi uglavnom o drogi koja je namijenjena i za druga tržišta.

Balkanska ruta u oba smjera

- Hrvatska je tranzitna zemlja, naročito ako govorimo o tzv. 'balkanskoj ruti'. Imate put heroina s istoka na zapad, ali i sintetskih droga sa zapada prema Bliskom istoku. Također, Hrvatska je pomorska zemlja. U lukama dolazi do krijumčarenja, naročito kokaina iz Južne Amerike, rekao je.

Govoreći o kokainu kaže, "u Europu najviše kokaina ulazi kroz luke Španjolske, Nizozemske i Belgije". Ponovio je da "Europa ima dobro razvijenu proizvodnju sintetskih droga".

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'