NEFORMALNI SASTANAK

Pejčinović Burić s ministrima EU-a razgovarala o budućnosti svjetske trgovine

22.02.2019 u 17:16

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u petak je sudjelovala na sastanku ministara EU-a na kojem je izražena zabrinutost oko trenutne krize globalne trgovine i dana podrška očuvanja vrijednosti multilateralnog trgovinskog sustava, priopćeno je iz ministarstva

Neformalni sastanak Vijeća za vanjske poslove održao se u Bukureštu u okviru rumunjskog predsjedanja EU-om.

Glavne teme sastanka bile su modernizacija Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i trgovinski odnosi između EU i SAD-a.

Ministri su izrazili zabrinutost zbog trenutne krize u globalnim trgovinskim odnosima i izazova s kojima se ta organizacija suočava te su dali podršku inicijativama Europske komisije koje se odnose na očuvanje vrijednosti multilateralnog trgovinskog sustava, stoji u priopćenju.

Razgovaralo se i o trenutačnom stanju trgovinskih odnosa EU i SAD-a i namjeri pokretanja pregovora kojim bi se ublažile aktualne tenzije u trgovini nastale uvođenjem protekcionističkih mjera.

Britanska agencija Reuters prenosi kako su ministri svjesni da bi američki predsjednik Donald Trump mogao uvesti carine na europske automobile ako će predugo čekati s odlukom o pokretanju pregovora.

Diplomati tvrde kako Njemačka, čiji izvoz automobila i auto dijelova u SAD vrijedi gotovo polovicu europskog izvoza, želi pregovore što prije, dok Francuska, čija automobilska industrija ne izvozi previše preko Atlantika, želi pregovarati nakon izbora za Europski parlament u svibnju, piše Reuters.

Europska komisija izvijestila je ministre o stanju trgovinskih pregovora sa Meksikom, savezom južnoameričkih država Mercosur, Australijom, Novim Zelandom, Kinom, Čileom i Indonezijom, dodaje se u priopćenju ministarstva.

U svom izvještaju Europska komisija se osvrnula i na nedavna zbivanja u okviru sustava općih carinskih povlastica kroz koji Europska unija od 1971. godine jednostrano dodjeljuje trgovinske povlastice zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama, s posebnim osvrtom na Kambodžu i Mjanmar.