višegodišnji financijski okvir

Pejčinović Burić: Hrvatskoj neprihvatljivo povećanje nacionalnog udjela sufinanciranja programa

18.09.2018 u 15:04

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ponovila je u utorak u Bruxellesu da povećanje nacionalnog udjela u sufinanciranju programa Hrvatskoj nije prihvatljivo i da to neće pomoći boljoj apsorpciji europskih fondova

'Mi smo najmlađa članica i dvostruko povećanje sufinanciranja s 15 na 30 posto iznimno je veliko opterećenje i za one koji provode projekte i za nacionalni proračun. Mi smo izrazili vrlo jasno stajalište da to nije prihvatljivo i da neće pomoći boljoj apsorpciji fondova kao ni pridonijeti konvergenciji unutar EU-a', izjavila je novinarima ministrica Pejčinović Burić koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za opće poslove.

Najvažnije teme sastanka su prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021.-2027. te rasprava o vladavini prava u Poljskoj u sklopu postupka predviđenog člankom 7 Ugovora o EU-u, koji je Komisija pokrenula protiv Poljske zbog nepoštivanja načela i vrijednosti EU-a.

Ministrica Pejčinović Burić je, govoreći o Višegodišnjem financijskom okviru, rekla da se Hrvatska zauzima za zadržavanje tradicionalnih politika poput kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike pri čemu uvažava činjenicu da postoje nova područja koja se trebaju financirati iz europskog proračuna, novi izazovi, prije svega migracije, vanjska sigurnost i suradnja s trećim državama.

'Očekujemo ravnotežu između tradicionalnih politika koje su za Hrvatsku iznimno važne i novih politika koje moramo uzeti u obzir', rekla je ministrica. Europska komisija je 2. svibnja predložila novi višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021.-2027., koji je u nominalnim iznosima nešto veći u odnosu na sadašnje proračunsko razdoblje 2014.-2020., ali s manjim iznosima za kohezijsku politiku i poljoprivredu.

Što se tiče rasprave o Poljskoj, ministrica je rekla da se Hrvatska zauzima da se rješenja za zamjerke Komisije na vladavinu prava u toj zemlji pokuša naći kroz dijalog između Komisije i Varšave. Uvjereni smo da EU u ovom trenutku treba biti jedinstvenija više nego ikada kako bi se oduprla izazovima koji stoje pred njom. Ovakva rasprava ne bi smjela dugo trajati, nadamo se da će se u skoroj budućnosti naći kompromis kojim će se završiti postupak i koji će biti prihvatljiv za sve nas.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Vladadavina prava jedna je od temeljnih vrijednosti EU-a', rekla je ministrica. Europska komisija je potkraj prošle godine predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa, ali i zamrzavanjem milijardi eura iz EU fondova.

Riječ je o teoretskoj mogućnosti koja se vrlo teško može ostvariti s obzirom na to da je potrebna suglasnost svih ostalih zemalja članica. Kasnije popodne, sastanak Vijeća za opće poslove nastavit će se u formatu 27 ministara jer je na dnevnom redu rasprava o brexitu.