Umirovljenici u tuđini

Par u mirovini odselio u Španjolsku: 'To nam je dalo nov život, neusporedivo je'

24.04.2024 u 08:10

Bionic
Reading

'Živimo u Španjolskoj od državne mirovine, a to nam je dalo nov život', rekao je 78-godišnji umirovljenik koji tvrdi da je kvaliteta života koju on i supruga uživaju u Španjolskoj neusporediva s onom koju bi imali u domovini

Britanci Michael Morris i njegova supruga June žive u Španjolskoj posljednjih osam godina, a kažu da je kvaliteta života u kojoj uživaju "neusporediva" s onim što bi doživjeli da još uvijek žive u Velikoj Britaniji, piše inews.

“U Ujedinjenom Kraljevstvu teško bismo preživjeli. Kvaliteta života koju imamo daleko nadmašuje negativne strane boravka ovdje,” kaže Michael.

Par nema privatne mirovine i živi od državne mirovine u Velikoj Britaniji koja za njih dvoje zajedno iznosi otprilike 340 funti tjedno. Michael kaže da su on i June, 71, "vrlo zadovoljni" životom koji im Španjolska pruža te da imaju dodatnu ušteđevinu koju bi mogli iskoristiti za potrošnju ako je potrebno.

Kupili kuću s vrtom za cijenu stana u domovini

Posjeduju trosobnu kuću u nizu s vrtom u blizini grada Alicantea, a kupili su je nakon što su prodali svoj dom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Navode da bi "bili sretni" kad bi si za tu cijenu mogli priuštiti jednosobni stan u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osim nekretnina, i ukupni troškovi života daleko su niži u Španjolskoj nego u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Nekada nas je koštalo oko 70 eura tjedno da napravimo šoping s puno izvrsnog mesa i povrća. Sada je to vjerojatno malo više, ali je i dalje jeftino", kaže. Kaže da može izaći i kupiti dobru bocu vina za 3 ili 4 eura te da je njih dvoje vikendom izašlo na obrok od tri slijeda koji je svaki koštao 11 eura.

“Čak i ručak u pubu u Velikoj Britaniji košta previše. Ovdje mogu otići i kušiti stvari, a ne osjećam se krivim zbog toga. To definitivno financijski poboljšava kvalitetu života”, kaže.

Niže režije

Michael dodaje da su i računi za energiju relativno jeftini. Navodi da je nekoliko najhladnijih mjeseci zimi zajedno koštalo samo 200 eura jer je rijetko bilo potrebe za grijanjem. Za usporedbu, u Ujedinjenom Kraljevstvu prosječni mjesečni trošak za plin i struju za kuću s tri spavaće sobe iznosi oko 150 funti, a računi bi zimi vjerojatno bili i viši.

Michael i June prvi put su preselili u Španjolsku 2004. godine i isprva su radili na više uredskih poslova putem kratkoročnih ugovora. Kasnije su se vratili u Ujedinjeno Kraljevstvo, no 2016. kad su ušli u mirovinu, odlučili su trajno se nastaniti Španjolskoj, vjerujući da će im financijski biti bolje.

Par je prethodno vodio posao organiziranja motivacijskih konferencija, ali nakon što je to postalo manje unosno od kasnih 90-ih, teško im je bilo pronaći druge poslove. Preselili su se iz Londona u Manchester, ali su izgubili vlasnički udio u svom domu nakon što su više puta podnijeli hipoteku, a svoju su djecu morali povući iz privatnih škola jer nisu mogli priuštiti troškove.

'Dobili smo nov život'

"Neprestano pokušavati raditi nepotrebne poslove nije mi se činilo ispravnim, pa smo došli u Španjolsku isprobati nešto novo", ispričali su te dodali da su dobili nov život preseljenjem u zapadnu Europu.

“U Ujedinjenom Kraljevstvu mislim da bi vrijeme, financije, sve zajedno, prouzročilo mnogo stresa i da bi se moje zdravlje pogoršalo”, objašnjava Michael. Kaže da iako nemaju privatnu mirovinu u Španjolskoj, status boravka koji imaju daje im pravo na besplatnu zdravstvenu skrb.

Dodao je i da se čini da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije nije značajno utjecao na njihov život, iako priznaje da to nije bio slučaj sa svima koje poznaje.

Ipak, priznaje da ipak postoje nedostaci života u inozemstvu u mirovini. “Glavna stvar je što mi nedostaju prijatelji i obitelj, ali nedostaje mi i krajolik, poput južnih dolina ili ruralnog sela. Ljudi koji odlučuju što će učiniti i žele li se umiroviti u inozemstvu moraju razmisliti o tome što žele. Koliko je važno biti u blizini ljudi, koju veličinu nekretnine želite, treba li vam kuća s četiri spavaće sobe umjesto kuće s tri spavaće sobe, razna su pitanja koja treba razmotriti”, zaključio je Michael.