koalicija s hdz-om

Gabričević: Dogovorili smo da se mirovine uvećaju u naredne četiri godine 30 posto

12.04.2024 u 14:45

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević objasnio je u petak u Karlovcu da HSU po prvi puta koalira s Hrvatskom demokratskom zajednicom zbog "jako dobre, intenzivne i plodne" suradnje s Vladom Andrej Plenkovića unazad tri i pol godine

Za to vrijeme je, kaže, riješeno ono što se pokušavalo riješiti 20 godina.

"Izmjenama zakona su obiteljske mirovine riješene, povećane 10 posto, a supružnik umrlog člana ima pravo primati 27 posto mirovine pokojnog, odnosno pokojne. Mirovine su isto tako nominalno rasle gotovo 63 posto. Za Vlade Zorana Milanovića prosječne mirovine su bile 287 eura, a sada iznose 560 eura", rekao je Gabričević, kandidat na listi koju predvodi HDZ u VII. izbornoj jedinici.

HSU se, kaže, godinama zalagao da se ukine tri posto dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima čije su mirovine 663 eura i više. "Niti jedna Vlada osim ove nije imala sluha za to", istaknuo je.

Podsjetio je da od ove godine svi umirovljenici imaju besplatan prijevoz Hrvatskim željeznicama.

"Do sada je oko 180.000 umirovljenika iskoristilo tu pogodnost. Umirovljenici koji žive na otocima imaju besplatan prijevoz brodom i 50 posto popusta za prijevoz osobnih automobila. Cenzus dopunskog zdravstvenog osiguranja se povećao i uvijek s usklađivanjem mirovina se uvećava", rekao je.

Gabričević kaže i da je od kovid-dodatka naovamo bilo ukupno osam potpora umirovljenicima ukupne vrijednosti 563 milijuna eura.

"Dogovorili smo da u naredne četiri godine reguliramo zakonom da umirovljenici primaju 13. mirovinu čiji će iznos biti sukladan broju godina radnog staža. O tome se nije moglo ni sanjati", istaknuo je.

"Dogovorili smo i da se mirovine uvećaju u naredne četiri godine 30 posto i da minimalna prosječna mirovina iznosi 750 eura, a nadam se i iznosu od 800 eura. Onima s 40 godina radnog staža do kraja mandata bi trebali imati najmanje 1.180 eura mirovine, a onima s 35 godina 980. Za to ćemo se zalagati, kao i za to da resorno ministarstvo izda umirovljeničku karticu za ostvarivanje popusta za kupovine", poručio je.