'NIJE BITNO TKO JE NAJVAŽNIJI'

Papa imenovao 14 novih kardinala: Izbjegavajte dvorske spletke!

28.06.2018 u 21:24

Bionic
Reading

Papa Franjo imenovao je u četvrtak na Trgu Svetog Petra četrnaest novih kardinala i upozorio ih na nesuglasice unutar crkve

'Kakva nam je korist dobiti cijeli svijet ako živimo u zagušljivom ozračju spletki koje suše naša srca i priječe našu misiju', rekao je Papa na ceremoniji.

On je novoimenovane kardinale upozorio da izbjegavaju 'dvorske spletke' koje se, rekao je, događaju u Vatikanu i u crkvenim administracijama po svijetu te da izbjegnu 'beskorisne prijepore tko je najvažniji'.

U svom obraćanju pozvao ih je da se ne uključuju u 'traženje počasti, u ljubomoru, zavist, spletke, pogodovanja i kompromise'.

Novi kardinali, čiji je izbor Papa najavio 20. svibnja, dolaze iz Italije, Španjolske, Portugala, Poljske, Iraka, Pakistana, Japana, Madagaskara, Perua, Meksika i Bolivije.

Kardinalski zbor ima zadaću biranja novog Pape na konklavi u Rimu. Papa je do sada izabrao 59 od 125 kardinala mlađih od 80 godina koji će birati novog Papu nakon njegove smrti ili povlačenja.

U posljednjih je pet godina Argentinac Papa Franjo nastojao Katoličku crkvu učiniti manje eurocentričnom birajući više ljudi iz Azije, Latinske Amerike, Afrike i s Bliskog istoka, kako bi crkva doprla i do 'rubova' svijeta, što povećava mogućnost da njegov nasljednik također neće doći iz Europe.

  • +11
Papa Franjo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istaknuvši svoju poruku služenja Papa je kardinalima rekao da moraju služiti stvarnim ljudima, 'onima koji su gladni, zanemareni, zatočeni, bolesni, koji pate, koji su ovisni o drogama, odbačeni'.

'Nitko do nas ne treba druge gledati s visoka. Drugu osobu možemo tako gledati jedino dok joj pomažemo da se digne', rekao je.

Papa je agenciji Reuters u razgovoru 17. lipnja rekao da je pri izboru kardinala tražio ljude koji mogu učiniti da katolici i u malim ili dalekim zemljama osjećaju da znače u crkvi i da se njihov glas čuje u Rimu.