azijska turneja

Papa će u studenome posjetiti Tajland i Japan

13.09.2019 u 11:04

Bionic
Reading

Papa Franjo posjetit će Tajland i Japan u studenome, što će biti prvi posjet jednog pape tim državama u posljednjih skoro 40 godina, rekao je izvor iz Vatikana

Papa će biti u posjetu Tajlandu od 20. do 23. studenoga, a u posjetu Japanu od 23. do 26. U Japanu će Papa posjetiti Tokio te dva grada na koja je SAD bacio atomsku bombu krajem Drugog svjetskog rata - Hirošimu i Nagasaki, kazao je vladin glasnogovornik Yoshihide Suga u petak.

To će biti prvi posjet Pape Japanu nakon 1981.

Papa će posjetiti Tajland na 350-u obljetnicu "Misije za Sijam", koju je osnovao papa Klement IX., a bila je zadužena za misionarski rad u Sijamu, današnjem Tajlandu.

Papa Ivan Pavao posjetio je Tajland 1984. Katolici su manjina u budističkom Tajlandu te čine manje od 2 posto populacije.

Biskup Bangkoka Francis Xavier Kriengsak Kovitvanit kazao je da će Papin plan puta biti objavljen kasnije.

Papina azijska putovanja dio su nastojanja za unaprijeđenjem dijaloga s drugim religijama, kako bi se promicao svjetski mir.

Oko jedan posto Japanaca su kršćani.

Portugalski misionari donijeli su kršćanstvo 1549. u Japan, a 1614. službeno je zabranjeno kršćanstvo, nakon čega je nastupio krvavi progon vjernika.

Tada su nastali "skriveni kršćani" ili "Kakure Kirishitan", koji su sačuvali svoju vjeru, živeći u izoliranim dijelovima Japana, tijekom 250 godina progona.

Japanski kršćani zadržali su elemente budizma, šintoizma i japanskih narodnih vjerovanja, poput molitve za dobre usjeve.