afrika

Na Mauricijusu Papa izrazio zabrinutost za mlade ovisnike o drogi

09.09.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Papa Franjo je u ponedjeljak netom nakon dolaska u Port Louis, na multietničkom Mauricijusu, istaknuo da treba usmjeriti pozornost na mlade koje treba izbaviti od 'trgovaca smrti', smjerajući na pošast droge što hara tom otočnom državom u Indijskom oceanu među najrazvijenijima u Africi, javljaju svjetske agencije

Organizatori su ocijenili da se u nacionalnom svetišu Marije kraljice mira, okupilo 100.000 vjernika koji su došli kako bi sudjelovali na misi, trideset godina nakon misnog slavlja koje je služio Poljak Ivan Pavao II., javlja agencija France Presse.

Sveti Otac se u svojoj propovijedi koju su svi željno iščekivali, ponajprije obratio mladima.

'Žalosno je što moram reći da, unatoč gospodarskom rastu vaše zemlje zadnjih desetljeća, najviše trpe mladi, oni najviše osjećaju nezaposlenost koja ne samo da donosi nesigurnu budućnost, nego ih lišava mogućnosti da se osjećaju kao aktivni sudionici svoje zajedničke povijesti', istaknuo je papa Franjo.

Ta ih nesigurna budućnost 'gura u stranu i tjera da svoj život planiraju na rubu društva, ostavljajući ih ranjivima i gotovo bez orijentira pred novim oblicima ropstva u ovom 21. st.'

'Ne dopustimo da nam ukradu mladenačko lice Crkve i društva; ne dopustimo trgovcima smrti da nam ukradu prve plodove ove zemlje!', istaknuo je Papa, pozivajući da se nauči jezik mladih i da ih se sasluša.

Po izvješću Mauricijskog opservatorija za droge, preprodaja i konzumacija droga na otoku (heroin, marihuana, kokain i sintetske droge) je u porastu ovih godina.

Malena republika ima 1,3 milijuna stanovnika, u kojoj su hindusi većina (52 posto), kršćana je 30 posto, među kojima su većina katolici i 18 posto muslimana.

Mauricijus je stabilna demokracija s razvijenim gospodarstvom, daleko od siromaštva Mozambika i Madagaskara, zemalja koje je Papa posjetio na početku svog sedmodnevnog putovanja Afrikom.

Posjet pape Franje podudara se sa 155. obljetnicom smrti oca Jacquesa Desirea Lavala, francuskog svećenika koji je umro 9. rujna 1864. a blaženim ga je 1979. proglasio Ivan Pavao II.

Papu je po dolasku na Mauricijus, bivšu britansku koloniju, dočekalo mnoštvo vjernika koji su pjevali mašući palminim granama, objavio je Reuters.

Sveti Otac je dao nadu pokretu koji želi da se Velikoj Britaniji vrati skupina otoka.

Pozdravljajući se s izaslanstvima nakon mise, Papa je spomenuo otočje oko kojeg se spore Velika Britanija i Mauricijus, nazivajući ga Chagos, a ne britanskim imenom Britanski teritorij u Indijskom oceanu (British Indian Ocean Territory, BIOT).

Velika Britanija koja od 1814. ima kontrolu nad tim područjem, odcijepila je otočje Chagos od Mauricijusa i osnovala Britanski teritorij u Indijskom oceanu, tri godine prije nego je priznala neovisnost Mauricijusa - bez otoka.

Otočje Chagos obuhvaća otok Diega Garcije koji Velika Britanija daje u najam Sjedinjenim Državama i na kojemu je izgrađena zrakoplovna baza kojom se zajedno koriste Britanija i SAD.