POLITIČKA DRAMA

Pada Janšina vlada? Novi slovenski premijer mogao bi postati Karl Erjavec, ministar nekoć omražen u Hrvatskoj

17.12.2020 u 15:36

Bionic
Reading

U susjednoj Sloveniji već danima se odvija prava politička drama. Niti dva tjedna nakon što je na čelo Stranke umirovljenika, mlađeg partnera u vladi Janeza Janše, došao bivši ministar vanjskih poslova i obrane Karl Erjavec, ova stranka glasala je za izlazak iz vladajuće koalicije

Kako javlja slovenska državna televizija, vijeće Stranke umirovljenika (DeSuS) rezultatom 37-0 podržalo je Erjavčevu inicijativu da ta stranka napusti Vladu, a da na njezino čelo uz podršku koalicije lijevog centra KUL dođe upravo Erjavec.

'Bilo je puno komentara na suradnju u koaliciji. Od danas stranka napušta koaliciju. Tijela stranke podržavaju me i kao kandidata za premijera', izjavio je kratko Erjavec nakon sjednice vijeća stranke.

Erjavec je hrvatskoj javnosti poznat po žestokim napadima na Hrvatsku dok je bio ministar vanjskih poslova u vladi Mire Cerara, kad je žestoko inzistirao na provedbi arbitražne presude za granicu koju Hrvatska nije priznavala. Jednom prilikom prozvao je Hrvatsku 'najvećim problemom na Balkanu'.

U proteklih se petnaestak godina okušao u više različitih vlada u kojima je zauzimao značajne ministarske pozicije. On je nedavno ponovno izabran na čelno mjesto DeSuS-a, nakon kraće pauze u kojemu ih je vodila Aleksandra Pivec i odvela u sadašnju vladu Janeza Janše, nakon što je koalicijska vlada ljevice Marjana Šareca u ožujku izgubila parlamentarnu većinu i dala ostavku.

Erjavec je u srijedu održao sastanak s više drugih oporbenih stranaka s lijevog i središnjeg dijela političkog spektra, koje pokušavaju formirati tzv. Koaliciju ustavnog luka (KUL), dovesti do preslagivanja na političkoj sceni i u parlamentu te smijeniti sadašnjeg premijera Janšu "izvlačenjem" neke od stranaka iz njegove koalicijske vlade.

Riječ je o parlamentarnom postupku kojim se, uz potpise najmanje deset zastupnika, može inicirati glasanje o "konstruktivnom nepovjerenju" vladi, a pritom oporbena strana može predložiti svog alternativnog kandidata za novog predsjednika vlade. Ako se za to izjasnila većina zastupnika, vlada koja je većinu izgubila i dalje obavlja tekuće poslove do glasanja o novom premijeru i imenovanja novih ministara.

  • +6
Koronavirus u Sloveniji Izvor: Profimedia / Autor: Zeljko Stevanic / Xinhua News / Profimedia

U pregovore s Erjavcem i njegovom strankom uključeni su još i Socijalni demokrati (SD), Ljevica (L), Lista Marjana Šareca (LMŠ) te Stranka bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB), koje su u utorak potvrdile da pregovaraju s Erjavcem, ali da njihove stranke još moraju donijeti odluku u pokretanju postupka izglasavanja nepovjerenja Janši i za to dobiti potporu svojih tijela.

Janša je u ponedjeljak u parlamentu, odbijajući tvrdnje oporbe da loše upravlja koronakrizom, kazao da bi rezultati mjera i borba s koronavirusom bili uspješniji kad oporba ne bi djelovala tako da joj je cilj "srušiti" vladu, makar je težak trenutak drugog vala epidemije i premda bi morala sa sadašnjom vladom konstruktivno surađivati u njenim naporima.