TRAŽENA ROBA

Ovo su najmoćnije putovnice na svijetu, pogledajte gdje je hrvatska

25.10.2017 u 14:56

Bionic
Reading

Singapurska putovnica "najmoćnija" je na svijetu, pokazuje lista globalne savjetničke tvrtke Arton Capital na kojoj je hrvatski pasoš na 38. mjestu omogućujući bezvizno putovanje u 144 zemlje svijeta

Lista je izrađena na temelju "bezviznog rezultata" koji mjeri u koliko zemalja nositelji pojedinih putovnica mogu putovati bez viza.

Na taj se način s putovnicom Singapura može ući u 159 zemalja svijeta, jednu više od njemačkog i dvije od švedskog pasoša.

Hrvatska je na 38. mjestu i s njezinom se putovnicom bezvizno putuje u 144 države, pokazala je lista objavljena na internetskoj stranici Arton Capitala.

U poretku su najlošije prošli Afganistan, Irak, Sirija, Pakistan i Somalija.

Listom su obično dominirale europske putovnice, pa je njemačka na prvom mjestu bila posljednje dvije godine.

No, zahvaljujući tome što je Paragvaj skinuo Singapur s popisa zemalja za koje je potrebna viza taj je azijski grad-država dospio na vrh liste u 2017.

"Prvi put jedna azijska zemlja ima najjaču putovnicu na svijetu. To je pokazatelj odličnih diplomatskih odnosa i učinkovite vanjske politike Singapura", rekao je direktor Arton Capitala Philippe May. 

U 20 vodećih zemalja su još tri azijske države - Južna Koreja (157), Japan (156) i Malezija (154).

Američka je putovnica pala na listi otkako je predsjednik postao Donald Trump, nakon odluke Turske i Srednjoafričke Republike da Amerikancima ponovo uvedu vize.