KAFKIJANSKA PRIČA

Zarobe vas na granici jer je netko drugi izgubio osobnu? Moguće, ako ste iz Hrvatske

11.08.2017 u 11:21

Bionic
Reading

Je li moguće da vaša putovnica ima isti serijski broj kao osobna iskaznica neke druge osobe? I je li moguće da ta druga osoba izgubi svoju osobnu iskaznicu, da iskaznica bude poništena, pa da vi zbog toga imate problema na putovanju? Odgovor na oba pitanja je potvrdan, a država koja je izdala oba dokumenta je Hrvatska

Štoviše, opisana situacija dogodila se jednoj građanki koja je, zbog toga što je netko drugi izgubio osobnu, imala problema prilikom ulaska u Kinu. Naime, tijekom kontrole putovnica policajac joj je rekao kako je njezina putovnica prijavljena kao izgubljena, a dopušteno joj je ući u Kinu tek nakon duljeg natezanja. Svoje je iskustvo podijelila preko društvenih mreža. I nije jedina kojoj se to dogodilo.

Kontaktirala je, kaže, nakon toga veleposlanstvo u Pekingu, ovi pak MUP RH, pa je dobila potvrdu koja joj omogućila da nesmetano napusti državu iako su je izdvojili i pri izlasku. Ispostavilo se da njezin slučaj nije jedini i da je već bilo takvih situacija.

Kad se ponovno pojavila na aerodromu u Pekingu, tamošnja carina i policija su je ponovno izdvojili sa strane, ali sad je imala papir iz veleposlanstva koji je objašnjavao da serijski broj pripada izgubljenoj osobnoj iskaznici neke druge osobe, a ne njezinoj putovnici. Kinesku carinu i policiju sve je dobro nasmijalo jer nisu mogli vjerovati da dvije osobe u istoj zemlji na dva različita dokumenta imaju isti serijski broj.

Po povratku u zemlju stvar je riješila tako da je napravila novu putovnicu, a to ju je zadovoljstvo koštalo 350 kuna.

Koliko takvih slučajeva ima iz MUP-a ne navode, ali priznaju da ih ima.  

'Status nevažeće isprave ili raspisana objava odnosi se na konkretnu ispravu, a ne i na druge isprave koje imaju isti serijski broj kao isprava za kojom je raspisana objava', navode u MUP-u i odgovornost sa sebe prebacuju na službene osobe koje provjeravaju valjanost dokumenata.

Naime, u odgovoru koji smo dobili ističu da službena osoba osim provjere po serijskom broju isprave treba provjeriti i o kojoj vrsti isprave i o kojoj državi izdavanja je riječ za konkretni serijski broj isprave.

'Stoga za eventualne propuste kod nekvalitetne kontrole isprava odgovornost ne treba snositi država koja je dokument izdala', mišljenja su u MUP-u.

Ono što bi trebalo biti 'umirujuće' je da dvije osobe u Hrvatskoj, kažu u MUP-u, nemaju isti serijski broj na istom dokumentu.