IZMJENA DOKUMENATA

Promjena naziva ulica ima svoju cijenu. Evo koliko moraju platiti građani

10.08.2017 u 22:45

Bionic
Reading

Promjena naziva ulica, trgova, prolaza, prilaza i svih ostalih adresa stanovanja, osim što donosi političke bodove onima koji ih mijenjaju, donosi i trošak izmjene dokumenata koji će građani morati snositi sami. Ispitali smo koliko to košta

Zagrepčane, odnosno stanovnike Trga maršala Tita, promjena dokumenata dočekat će ove jeseni kada ime njihova trga bude promijenjeno u Trg Republike Hrvatske, što bi se trebalo izglasati na sjednici Gradske skupštine.

O tome koje sve dokumente trebate promijeniti, i na koji način želite da vam se oni izdaju, ovisit će i količina novca koju morate izdvojiti.

Osobna iskaznica, putovnica, vozačka i prometna dozvola dokumenti su koje većina ljudi posjeduje i na kojima se nalazi adresa njihova prebivališta.

Cijena osobne koje se izdaju djeci do navršenih pet godina koje ne sadrže certifikate je 60 kuna. Za  djecu od navršenih pet godina i punoljetnim osobama koje sadrže jedan ili dva certifikata je 79,50 kuna dok za osobe s navršenih 65 godina, koje ne sadrže certifikate, cijena iznosi 49,50 kuna.

Naravno, ukoliko je želite imati u roku od deset dana cijena je 195 kuna, a u žurnom postupku od tri dana 500 kuna. 

Što se tiče putovnice cijena njene izrade kreće se od 320 kuna u redovnom postupku odnosno 410 kuna za izdavanje u žurnom postupku u Policijskoj upravi zagrebačkoj, odnosno 465 kuna ako se zahtjev podnosi u ostalim policijskim upravama. Ovdje ćete također morati izdvojiti i upravne pristojbe od 35 do 140 kuna ovisno radi li se o redovnom ili žurnom postupku.

Za vozačku će valjati izdvojiti od 151 kune u redovnom, preko 200 kuna u ubrzanom postupku do 450 kuna u žurnom postupku. Naravno i ovdje će trebati platiti državne biljege u iznosu od 15 kuna.

Ukoliko imate automobil za zamjenu prometne dozvole morat ćete izdvojiti 58,86 kuna.

Drugim riječima onoga trenutka kad čelnici lokalne samouprave odluče promijeniti naziv ulice u kojoj živite, slagali se vi s tim ili ne, pod uvjetom da imate sve gore navedene dokumente, to će vas u redovnoj proceduri koštati 659,36 kuna.