ŠTRAJK PROSVJETARA

Ovo je anketni listić kojim će učitelji odlučiti prihvaćaju li ponudu, na njemu su dva pitanja

27.11.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja na Facebooku je objavio presliku anketnog listića i dopisa koji su poslali u srijedu prijepodne svim svojim članovima da se očituju o ponudi Vlade

Na listiću su dva pitanja. Prvo: Prihvaćate li prijedlog Vlade RH? Drugo pitanje glasi: Ako ne prihvaćate, jeste li za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva?

Članovima sindikata ponuđene su dvije opcije - 'da' i 'ne'.

Sudeći prema fotografijama iz škola, koje ovaj sindikat od jutra objavljuje na Facebooku, izgledno je da će odbiti prijedlog Vlade.

jedno veliko 'ne'

Čini se da stiže košarica Vladi: Pogledajte jutrošnje prizore iz zbornica

Pogledaj galeriju

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković naveo je četiri datuma na koja bi se postupno povećale plaće zaposlenicima u hrvatskim školama.

Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećale za tri posto, od 1. siječnja povećale bi se za još dva, od 1. lipnja tri posto te od 1. listopada još dva posto.

Ukupno bi se u 2020. plaća povećala za 10,4 posto. 'Usto stavljamo osigurač od jedan posto zbog koeficijenata, o kojima će se odlučivati nakon izbora da se izbjegne politizacija, a uredba bi vrijedila za cijelu sljedeću godinu. Očekujemo da će, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka te da škola počne od petka', rekao je Plenković.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da to nije ono što su sindikati tražili te da će prepustiti članstvu da se izjasni o tome jer se, kako je kazao, radi o njihovim plaćama.

'Tražili smo koeficijente, Vlada je prihvatila to da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine', rekao je Mihalinec i dodao kako je prošla ponuda bila nula te kako ova ponuda ne zadovoljava njihove zahtjeve. Odbio se izjasniti je li on osobno zadovoljan i kazao kako to nije ono što su očekivali.

  • +10
Predstavnici sindikata dolaze u zgradu Vlade na nastavak pregovora Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sastanak sa sindikatima, koji je počeo u utorak oko 16.30, završio je oko ponoći. Prvo ga je vodio predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, a premijer Andrej Plenković pridružio im se nakon završetka sjednice Vlade.

Zbog štrajka u školama, koji je u srijedu ušao u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

'Sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni', rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.