komPROMISNA POVIŠICA

Izračunali smo koliko bi porasle plaće učiteljima nakon najavljene povišice

27.11.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Nakon maratonskih pregovora Vlada je ponudila povećanje plaće učiteljima i profesorima u 2020. godini za ukupno 10,40 posto, o čemu će nastavnici i profesori odlučiti u sljedeća dva dana

Povišica bi se provela u nekoliko faza: od 1. prosinca povećale bi se plaće učiteljima i profesorima za tri posto kroz dodatak GKU-u, a od 1. siječnja temeljem GKU-a plaća bi se povećala za još dva posto. To znači da bi profesori i učitelji temeljem ovog dogovora već u veljači imali plaću veću za pet posto.

Ponuđeno je i da od 1. lipnja ide još dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto kroz dodatak GKU-u, što znači da bi plaća krajem školske godine u odnosu na danas bila veća za osam posto. Od 1. listopada plaća bi se povećala za još dva posto. Ukupno, 10,40 posto.

Izračunali smo koliko bi iznosile učiteljske plaće nakon ove povišice. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, prosječna neto plaća učitelja (nastavnika) iznosi 7135 kuna, što znači da bi nakon najavljene povišice od 10,40 posto krajem iduće godine trebala dosegnuti 7877 kuna. Dakle u idućih godinu dana prosječna učiteljska plaća porasla bi oko 740 kuna.

Konkretne plaće nastavnika razlikuju se ovisno o stručnoj spremi, radnom mjestu, stažu, dodacima koji se isplaćuju na plaće te poreznom statusu.

Najniži koeficijent (1,124) imaju nastavnici bez položenog stručnog ispita, a najviši nastavnici savjetnici (1,614).

Tako je u rujnu najniža isplaćena plaća isplaćena nastavniku bez položenog stručnog ispita bila 5251 kunu neto. Istodobno, najviša isplaćena plaća iznosila je 11.035 kuna, a dobio ju je nastavnik savjetnik.

Nakon najavljene povišice do kraja iduće godine najniža plaća u prosvjeti porasla bi na 5797 kuna, a najviša na 12.183 kune.

  • +20
Transparenti s velikog prosvjeda prosvjetara Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nastavnici.org