bivši ministar

Ostojić: 'Plenković je kao eurozastupnik tvrdio da Hrvatska nije spremna za Schengen'

25.09.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Rasprava između vladajućih i SDP-a oko Schengena nije stala ni za vikend, a na optužbe premijera Andreja Plenkovića da je glavna oporbena stranka opstruirala ulazak u schengenski režim odgovorio je i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Preprika HDZ-a i SDP-a započela je, podsjetimo, u petak kada je Plenković poručio da je SDP aktivno radio na tome da Hrvatska ne uđe u Schengen. Plenković je kazao da je SDP preko kolega u EP-u 'orkestrirao' europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja šengenskom prostoru.

Plenkoviću je odmah odgovorila Stranka europskih socijalista (PES), a preko vikenda oglasio se i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U statusu na Facebooku Ostojić je naglasio kako je upravo on u ožujku 2015. u ime tada SDP-ove Vlade predao Izjavu o spremnosti RH za početak schengenske evaluacije.

'Plenković je, dok je bio eurozastupnik, tvrdio da Hrvatska nije spremna za Schengen. Glasao je i da se iz EU proračuna plati žica na EU granicama. Dakle, tada je bio za žicu prema BIH. Kad su na pregled te iste granice došli talijanski EU parlamentarci nasilno ih je zaustavio. Valjda jer su socijalisti', poručio je Ostojić.

'O ovim činjenicama spreman sam s Plenkovićem javno razgovarati, samo nek javi mjesto i vrijeme. Jedva čekam čuti kako mi objašnjava da to nisam bio ja u Bruxellesu i da nisam ja predao Izjavu o spremnosti RH za ulazak u Schengen. Možete misliti koliko onda lažu o onome što ne znamo', zaključio je Ostojić.