ministar tvrdi

Božinović: Hrvatska ušla u Schengen bez stvarne potpore opozicije

23.09.2023 u 17:33

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u subotu, reagirajući na oporbene kritike o odnosu prema migrantima i zaštiti državne granice, da je Hrvatska ušla u šengenski prostor bez stvarne potpore hrvatskih opozicijskih stranaka s lijevog i krajnje desnog političkog spektra

„Hrvatska je na putu do Schengena prošla težak put. Nisu joj davane velike šanse, ali je za razliku od Bugarske i Rumunjske uspjela unatoč opstrukcijama, kojih je bilo i unutar Hrvatske”, kazao je Božinović u izjavi za Hinu.

Tome u prilog, dodao je, ide i događaj iz siječnja 2021. kada je policija zaustavila skupinu europskih socijalista koji su se trebali na granici s BiH, izvan službenog graničnog prijelaza, susresti sa skupinom migranata koje je u isto vrijeme prema istoj kontrolnoj točki iz smjera BiH vodila talijanska novinarka.

„Nakon što je policija osujetila taj očiti pokušaj diskreditacije i policije i države u najosjetljivijoj fazi ispunjavanja uvjeta za ulazak Hrvatske u Schengen, Peđa Grbin i Biljana Borzan su izdali priopćenje u kojem su prosvjedovali protiv postupka hrvatske policije u tom slučaju, a da se kao vodeći političari jedne hrvatske stranke nisu obratili hrvatskim institucijama, prije svega MUP-u, da bi se raspitali o činjenicama što se zapravo dogodilo, već su najoštrije osudili postupak hrvatske policije”, kazao je Božinović. Dodao je i da je poznata činjenica da su, kad je u pitanju zaštita granice od ilegalnih migracija, „u cijelom mandatu ove vlade bili suočeni s brojnim optužbama zbog navodno nezakonitog djelovanja hrvatske policije”.

  • +21
Ilustrativna galerija/Davor Božinović u Slunju o migrantima Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

 „Na sve te optužbe smo brzo, dosljedno i detaljno odgovarali, a najveći broj dolazio je iz domaćih izvora. Ponajviše kroz brojna izvješća i priopćenja vezana za navodno nezakonita policijska postupanja, kao i javno djelovanje raznih nevladinih udruga i institucija uz koordiniranu političku podršku lidera stranke Možemo, koji su i potekli iz njihovih redova”, kazao je Božinović. Ustvrdio je da je velikim naporima, prije svega u zaštiti vanjske granice te brojnim diplomatskim i političkim aktivnostima, Hrvatska ispunila uvjete i ušla u šengenski prostor.

„Kad se, kao i sve druge europske države na vanjskim granicama EU, suočavamo s pojačanim pritiskom ilegalnih migracija, ta politička skupina trenutno uglavnom šuti i prepušta prostor krajnje desnim opcijama koje također napadaju vladu, ali sada s drugih ideoloških pozicija.

Netko bi kazao da je zadaća oporbe kritizirati i, što se nas tiče neka slobodno nastave. S obzirom na ogromne ideološke razlike između njih, dok jedni misle da imaju više 'materijala' za napade, drugi šute, jer, cilj nisu hrvatski interesi već kako otežati situaciju vladi”, smatra Božinović.

„Mi smo uveli Hrvatsku u Schengen, ne uz pomoć već unatoč takvoj oporbi, a hrvatske interese ćemo nastaviti štititi kao i dosad na racionalan način, učinkovito i dosljedno ne prepuštajući raznim aktivistima i avanturistima da nas vode u slijepu ulicu”, zaključio je ministar unutarnjih poslova.