zagrebačka burza

Osjetan pad dioničkih indeksa, uz povišen promet

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala se nastavilo kretati u crvenom teritoriju, već treći uzastopni dan, pri čemu je jučerašnji pad bio snažniji, te su indeksi CROBEX i CROBEX10 izgubili oko 1,1 posto na vrijednosti, što je najveći pad CROBEX-a od početka ožujka.

Svih deset najlikvidnijih izdanja je dan zaključilo u crvenom teritoriju. Likvidnost je također ojačala, na 15,2 milijuna kuna u redovnom trgovanju, što je solidna likvidnost za skraćeni trgovinski tjedan i najviše u zadnjih mjesec dana, uz čak pet milijunaša po prometu.

U fokusu investitora je opet bio telekomunikacijski sektor, gdje su prva dva mjesta po likvidnosti pripala dionicama Hrvatskog Telekoma i Optime Telekoma. Dionica Hrvatskog Telekoma je bila najlikvidnija sa 2,4 milijun kuna prometa, uz pad cijene od 0,6 posto, dok je dionica Optima Telekoma potonula 12,2 posto pri 2,2 milijuna kuna prometa, što joj je ujedno priskrbilo titulu gubitnika dana.

Milijunski promet je upisala i dionica Atlantic Grupe, sa 2,2 milijuna kuna prometa i padom cijene od 0,8 posto, a nešto iznad 2 milijuna kuna prometa je prikupila i dionica Adrisa koja je pri tome zabilježila pad cijene od 2,1 posto. Među milijunaše se ugurala još samo dionica Valamar Riviere koja je oslabila 2,3 posto na 1,5 milijuna kuna prometa.

Od jučerašnjih dobitnika, koji su bili rijetki, vrijedi izdvojiti dionicu Janafa sa 2,9 posto plusa, a slijedi dionica Excelsa nekretnina koja je ojačala 2,3 posto.

Dobitnik dana  Janaf   +2,94%   4200,00

Gubitnik dana  Optima Telekom  -12,21%   5,75

CROBEX     -1,15%   1.877,73

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.