zagrebačka burza

Jadroagent predlaže dividendu od sto kuna po dionici

19.06.2019 u 16:30

Bionic
Reading

Uprava-direktor riječkog Jadroagenta predložila je Nadzornom odboru i skupštini da se dioničarima iz zadržane dobiti isplati dividenda u iznosu od 100 kuna po dionici, objavila je ta tvrtka putem Zagrebačke burze

Direktor Jadroagenta Ante Sabalić je izvanrednu glavnu skupštinu kompanije sazvao za 22. srpnja, a dioničarima predložio da donesu odluke o rasporedu kapitalnih rezervi tvrtke u zadržanu dobit te isplati dividende iz zadržane dobiti, kao i da izmjene Statut kompanije.

Jadroagent je objavio i prijedlog odluke o isplati dividende iz zadržane dobiti formirane iz kapitalne rezerve. Budući da društvo u budućem razdoblju ne očekuje gubitke koji bi se mogli namiriti iz kapitalne rezerve, dio te rezerve nastale revalorizacijom imovine i kapitala u 1993. godini, dosadašnjom amortizacijom imovine koja je bila predmetom revalorizacije 1993. godine, raspoređuje se u zadržanu dobit. Efekt revalorizacije amortizirane ili otuđene imovine, koja se iz kapitalnih rezervi raspoređuje u zadržanu dobit iznosi 11,44 milijuna kuna, navodi se u tom prijedlogu.

Dividenda u bruto iznosu od 100 kuna isplatila bi se dioničarima koji su upisani u depozitorij Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) dana 25.srpnja, a tražbina za isplatu dividende dospijeva 30. srpnja, prijedlog je o kojem trebaju odlučiti dioničari Jadroagenta.

Na čelu Jadroagenta je direktor, kao jedini član Uprave, a izvanrednoj je skupštini predložena izmjena Statuta prema kojoj bi ubuduće uprava tvrtke imala jednog do tri člana - predsjednika Uprave i do dva člana.

Po podacima iz financijskih izvješća i podacima SKDD-a, Jadroagent je u vlasništvu 683 dioničara, pri čemu je pojedinačno najveći udio tek nešto veći od pet posto. 

Inače, prema ranije objavljenom financijskom izvješću, Jadroagent je prošle godine ostvario ukupne prihode od 46,5 milijuna kuna, ili šest posto više nego godinu ranije, dok su rashodi iznosili 37,3 milijuna kuna i bili su na razini 2017. godine. Tako je tvrtka lani ostvarila bruto dobit od 9,2 milijuna kuna, a neto dobit je iznosila 7,7 milijuna kuna.

Financijsko izvješće za prvo tromjesečje ove godine pokazuje rast ukupnih prihoda i bruto dobit. Ukupni su prihodi u prva tri mjeseca ove godine iznosila nešto više od 10 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 14 posto, dok su rashodi rasli blaže, za jedan posto, na 7,6 milijuna kuna. Tako bruto dobit prvog tromjesečja iznosi 2,4 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u prvom kvartalu lani, podaci su iz tromjesečnog izvješća.

Jadroagent obavlja djelatnosti pomorsko-agencijskih poslova za domaće i strane brodove u domaćim lukama, posredničke, agencijske poslove pri sklapanju vozarinskih ugovora za pomorske prijevoze, špediterske poslove vezane za terete brodova, posreduje u turističkoj djelatnosti, te obavlja druge registrirane poslove. 

Krajem ožujka ove godine tvrtka je imala 148 zaposlenih.