tržište kapitala

Burza oslabila uz veliki promet

Kune - ilustracija

Kune - ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković/Cropix

Domaće tržište kapitala u ponedjeljak je zaključilo u crvenom teritoriju. Indeksi su blago oslabili, dok je dionička likvidnost snažno ojačala. CROBEX je kliznuo 0,1 posto na 1.905 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio 0,4 posto na vrijednosti. Od sektorskih indeksa, najviše je izgubio indeks građevinskog sektora, koji je potonuo 2,2 posto, dok je u zelenom zaključio jedino indeks transportnog sektora, s rastom od 4,8 posto.

Ukupna dionička likvidnost utrostručila se u odnosu na petak, te je protrgovano oko 12,2 milijuna kuna. U fokusu investitora bile su dionice Hrvatskog Telekoma, koje su uz 2 milijuna kuna prikupljenih u blok trgovanju, ostvarile dodatnih 4,1 milijuna kuna u redovnom trgovanju, pri čemu im je cijena porasla 0,3 posto. Aktivne su bile i dionice Optima Telekoma, koje su na prometu od 2,7 milijuna kuna ojačale 12,5 posto te time pokupile titulu dobitnika dana.

Dvoznamenkasti rast cijene imale su i dionice Instituta IGH, koje su porasle 11,5 posto, a slijede ih dionice Uljanik plovidbe i Excelsa nekretnina s rastom cijena od 9 posto i 7,3 posto. Na strani gubitnika, dionice Đure Đaković Grupe oslabile su 4,7 posto, dok su dionice Ingre i Valamar Riviere izgubile 3,2 posto i 2,3 posto na vrijednosti.

Dobitnik dana Optima Telekom +12,50% 6,75

Gubitnik dana Đuro Đaković Grupa -4,73% 9,86

CROBEX -0,08% 1.905,02

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!