vremenska prognoza

Olujni udari juga, kiša i grmljavina pokvarit će subotu u dobrom dijelu Hrvatske

24.02.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Za vikend u zapadnim hrvatskim krajevima većinom suho, uz sunčana razdoblja, a na istoku povremena kiša, još češća i obilnija na jugu Hrvatske, gdje će biti i grmljavine te olujnih udara juga i južnog vjetra. Izuzev zapadne Istre, cijeli morski pojas je pod žutim upozorenjem

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za danas najavljuje promjenjivo oblačno i nestabilno, no u zapadnim predjelima uz dulja sunčana razdoblja. Mjestimične kiše bit će ponajprije na oblačnijem istoku te jugu zemlje, gdje su lokalno vjerojatni i izraženiji pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u višim predjelima povremeno i jak. Na Jadranu će puhati umjereno, u prvom dijelu dana ponegdje i jako jugo, južni i jugozapadni vjetar, uglavnom na krajnjem jugu i s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16 °C.

Istočna Hrvatska

Prevladavat će oblačno mjestimice s kišom, češćom na krajnjem istoku. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna između 13 i 15 °C.

Središnja Hrvatska

Djelomice sunčano, u prvom dijelu dana uz promjenljivu naoblaku te uglavnom bez oborine. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura između 13 i 16 °C.

  • +41
Subotnja špica Izvor: Cropix / Autor: Josip Moler

Gorski kotar i Lika

Ujutro i u dijelu prijepodneva promjenljivo oblačno, a potom sunčanije. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura između 11 i 14 °C.

Istra

Djelomično sunčano, a u drugom dijelu dana mjestimice povećana naoblaka uz mogućnost za kratkotrajnu kišu. Puhat će slab do umjeren, ponegdje pojačan jugozapadnjak, prema otvorenome moru prijepodne i jak, a navečer jugo. More malo do umjereno valovito, prema otvorenome i valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 12 do 15 °C.

Sjeverni Jadran

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i uglavnom bez oborine. Vjetar većinom umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura između 13 i 15 °C.

Dalmacija

Promjenljivo, na jugu i pretežno oblačno mjestimice s kišom, lokalno i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, koji će popodne prolazno oslabjeti. Najviša dnevna temperatura između 13 i 16 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će se postepeno poboljšavati u većem dijelu zemlje, no nigdje još neće biti posve povoljne. Ipak, popuštat će glavobolja i razdražljivost, a popravljati se raspoloženje i koncentracija kod meteoropata. Najmanje će se poboljšanje biometeoroloških prilika osjetiti na srednjem Jadranu, a do poboljšanja još neće doći na jugu. Osobito će teško biti kroničnim bolesnicima na krajnjem jugu, koji će teško podnositi svoje bolesti.