dva desetljeća napetosti

Od ratnih drugova do navodnih prijetnji smrću: Kako se kalila žestoka svađa Šeksa i Glavaša

12.10.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Policija i Državno odvjetništvo ponovno se bave Branimirom Glavašem i Vladimirom Šeksom, nekadašnjim osječkim ratnim i političkim drugovima koji su već gotovo dva desetljeća u žestokoj zavadi. Povod ovaj put nisu ratni zločini nad civilima srpske nacionalnosti 1991. godine i sudski postupci koji se zbog toga vode - i cijelo vrijeme su u ishodištu njihove ljudske drame - nego navodne prijetnje smrću koje je izrekao sam Glavaš

Kako donosi Jutarnji list, ovih dana Šeksu je prišao osječki odvjetnik iz Glavaševa kruga i prenio mu njegovu poruku da će 'ubiti nalogodavca Šeksa, ali i izvršitelje'. Među njih, tvrdi se, spada i Vladimir Faber, šef osječke policije u vrijeme u kojem je otvorena istraga za spomenute ratne zločine.

Oni zapravo nikada nisu bili sporni: dvojica srpskih civila bila su zatočena i mučena u garažama Sekretarijata za narodnu obranu, a jedan je bio natjeran da pije kiselinu iz akumulatora, dok je u drugom slučaju, nazvanom Selotejp, sedam civila uhićeno, mučeno i vezanih ruku bačeno u Dravu.

Glavaš je tada bio šef Općinskog sekretarijata za narodnu obranu, a Šeks na čelu regionalnog kriznog stožera. Optužbe protiv Glavaša zasnovane su na zapovjednoj odgovornosti, no ovaj tvrdi da se bez njegova nekadašnjeg prijatelja - koji je u to doba bio 'bog i batina u Osijeku' - ništa nije moglo dogoditi.

I da mu je cijeli slučaj montiran još tamo sredinom dvijetisućitih, u doba Ive Sanadera, zbog pritiska iz Europe, što mu je bivši premijer otkrio u pismu poslanom nakon što se i sam našao u zatvoru.

'Dragi prijatelju! Upravo sam pročitao opširno pismo Ive Sanadera u kojem je pojasnio neke stvari i dosadašnje dileme. Radujem se skorom viđenju. Tvoj prijatelj, Branimir Glavaš. Mostar, 12.8.2013.', pisalo je u razglednici koju je Glavaš uputio Šeksu iz Mostara. Točnije, iz tamošnjeg zatvora, očito u ironičnom tonu. Do tada se, naime, prijateljstvo potpuno raspalo.

A nije to tako trebalo biti: dvije utjecajne figure još od početka devedesetih bile su u skladnom odnosu; divno su se nadopunjavale uloge Šeksa kao osječke bradate eminencije u Zagrebu i Glavaša kao gazde na terenu. U svojoj knjizi 'Glavaš - Kronika jedne destrukcije' novinar Drago Hedl donosi tezu da su u jednom trenutku čak spremali puč protiv Franje Tuđmana sa snovima da Šeks bude predsjednik države, a Glavaš njen premijer. Planovi su navodno osujećeni, no nakon Tuđmanove smrti došlo je vrijeme za novi pokušaj.

Kada je HDZ već bio nominirao Matu Granića za kandidata za predsjednika, na jednom predizbornom skupu u Našicama Glavaš je kao kandidata za tu funkciju javno predstavio upravo Šeksa. Nije dočekan s oduševljenjem, ubrzo je bio svjestan da mora odustati.

Ratni zločini

Kada je došlo vrijeme za unutarstranački obračun između Sanadera i Ivića Pašalića, obojica su se našla na istoj strani i barem neizravno promijenila tijek hrvatske povijesti: Šeks se priklonio prvome, a Glavaš je osigurao zaštitarsku agenciju koja je, po legendi, osigurala - a neki tvrde i doslovno ukrala - nekoliko stotina presudnih glasova te zapravo instalirala novog predsjednika stranke i budućeg premijera Sanadera. No vrlo brzo započinju Glavaševi problemi.

Intenzivira se istraga oko ratnih zločina s početka devedesetih i 2005. godine započinje suđenje na kojemu tri godine kasnije biva osuđen na deset godina zatvora. Prethodno mu je u Saboru ukinut zastupnički imunitet, ali nije dozvoljeno njegovo pritvaranje. Tu odluku branio je upravo Šeks, a kada je ovaj uoči presude pobjegao u Hercegovinu, HDZ-ov senator to je objasnio tezom da je vjerojatno 'predosjetio ili je bio obaviješten da će dobiti preko pet godina zatvora'.

  • +4
Vladimir Šeks i Branimir Glavaš Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Vrhovni sud naknadno je ipak umanjio desetogodišnju zatvorsku kaznu za dvije godine, a Glavaš je u međuvremenu u susjednoj državi već odslužio više od pet godina. Nije nevažno spomenuti da je upravo u tom periodu osnovao stranku HDSSB i ostvario zapažene rezultate u Slavoniji - navodno uz prešutnu potporu Šeksa, jer je pazio da za sobom nigdje ne zalupi vratima - a pamte se i postrojavanje njihove crnokošuljaške postrojbe na glavnim gradskim trgovima te snažna regionalistička retorika. Kasnije se stranka distancirala od svog osnivača i imala znatno nježnije faze u dotad uglavnom ratobornim odnosima s HDZ-om.

Početkom 2015. godine Ustavni sud ukida presudu protiv Glavaša i vraća predmet na ponovljeno suđenje, a ovaj se - formalno neosuđen - uz fanfare vraća iz Bosne i Hercegovine te u Osijeku biva dočekan kao heroj, kada su mu 'Sude mi' pjevali Miroslav Škoro i Mate Bulić. Okupljenoj masi žalio se da 'nismo dobili Hrvatsku kakvu smo očekivali 1991. godine'.

Uskoro kreće ponovljeno suđenje upravo za zločine s početka devedesetih, no ono malo koga zanima: svjedoci i dio optuženika već su na onome svijetu, a malo pažnje izazvalo je čak i svjedočenje Šeksa, u kojem je iznova utvrdio da je u Osijeku tada djelovala neprijateljska peta kolona koju su činili pripadnici JNA i pobunjeni osječki Srbi. Oni su, tvrdi, 'preodjeveni u hrvatske odore činili kaznena djela radi kompromitiranja Hrvatske vojske', a krizni stožer, kojemu je bio na čelu, 'poduzeo je sve mjere kako bi se spriječilo bezakonje'.

On je, tvrdi, u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu vidio mrtvo tijelo jednog civila kada je došao s terena, ali vidio je i očevid u tijeku.

Na samom suđenju ključno je navodno bilo svjedočenje Glavaševe bivše tajnice Gordane Getoš Magdić, a koje je ovoga silno uzrujalo jer mu nije išlo u prilog, pa joj je navodno zaprijetio. Nekadašnji krunski svjedok Krunoslav Fehir tužio je Glavaša za klevetu i pobijedio na sudu.

Obračun na društvenim mrežama

Sam Glavaš, osim na suđenju, izrazito je aktivan na društvenim mrežama, na kojima se redovito obračunava sa svojim bivšim prijateljem, pa tako i njegovom navodnom prijetnjom da će ga 'zgaziti'.

'Upišani Šeks mi poručuje da me mora zgaziti', napisao je Glavaš lani, uz objašnjenje da su mu to prenijeli 'svjedoci Šeksovog pijanog nastupa u jednoj zagrebačkoj birtiji'.

'Vladimire Šeksu! Gazio si ti mene punih 18 godina lažima i montiranim sudskim procesima, ali ovaj puta ti javno kažem - 'zgaziti' ću je tebe, ali istinom! Neće ti vrijediti ni korištenje čak tri (pra)stara telefona kojima se koristiš u 'povjerljivim' razgovorima s pripadnicima kriminalne hobotnice, a kojima se ne može utvrditi lokacija i kojima je otežano tajno praćenje telefonskih razgovora od strane PNUSKOK-a, USKOKA, VSA, SOA-e i DORH-a. Pijanduro, čim tvoj kompanjon Bajić konačno ode iz DORH-a, bliži se vrijeme tvoga 'gaženja'', poručio je tada Glavaš, a svog nekadašnjeg suradnika i prijatelja naziva njegovim navodnim konspirativnim nadimcima iz doba bivše Jugoslavije i njenih tajnih službi, 'Kolega' ili 'Sova'.

'Sova je 6. travnja 2006. meni poručio s HDZ-ove press konferencije iz Osijeka kako će meni 'odsjeći oba krila'. Danas ja 'Sovi' ušari poručujem kako je došlo vrijeme da 'Sovu' potpuno očerupam', objava je otprije tri tjedna koja je, navodno, kasnije prešla i u otvorenu prijetnju ubojstvom te izazvala istragu policije i Državnog odvjetništva.

'Trla baba lan da joj prođe dan', Glavaševa je reakcija na tu temu, također objavljena na Facebooku.

Zvali smo i Šeksa da bismo ga priupitali oko navodnih prijetnji smrću koje je, kako navodi Jutarnji list, shvatio krajnje ozbiljno.

'Neću ih komentirati, još ne', sve je što nam je rekao HDZ-ov doajen.