opsežna zavjera

Ćesić Rojs o izbacivanju: Ovako nije bilo ni za Tita, iza svega stoje Mesić i Šeks

16.06.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Ljubo Ćesić Rojs izbačen je iz Hrvatskog generalskog zbora. Tvrdi da je odluka nelegalna i ne priznaje ju

Ćesić je za Večernji list komentirao izbacivanje kazavši da je sjednica Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora bila nasilje jer predsjednik Marinko Krešić nije dopustio raspravu, iako i na sudu postoji pravo na obranu.

'Odluku o mom izbacivanju dao je na glasovanje, a ja sam se tome samo smijao, jer to je običan pamflet! Barem znam tko su mi prijatelji, a koji to nikada nisu ni bili', kaže Ćesić, dodajući kako je njegov krimen, prema Krešićevu objašnjenju, bila izjava koju je dao Večernjem listu nakon sjednice Zbora prije nekoliko dana, na kojoj je bio opomenut, a danas naposljetku i izbačen iz udruge. Ćesić smatra da je cijela operacija njegova izbacivanja osmišljena u nekim centrima.

'Nemam dokaza, ali priča se da je u pozadini Vladimir Šeks s jedne strane i Stipe Mesić s druge strane. Kad sam gostovao na N1, sastali su se Šeks, Luka Bebić, Bobetko i Krešić i očito donijeli neke odluke. Sve seže u 2000. godinu, s 2. na 3. siječnja, kada su u drugi krug izbora za predsjednika ušli Mesić i Budiša, a kandidat HDZ-a nije prošao jer su se prethodno sastali Šeks i Krešić s Mesićem i održan je tajni sastanak nakon kojeg je javljeno svima na terenu da glasaju protiv Mate Granića, a za Stipu Mesića. I to traje još od smrti Franje Tuđmana, ti se repovi vuku i danas, očito te snage i danas djeluju i to je zadnji čavao u lijes Franje Tuđmana i Gojka Šuška', kazao je Ćesić za Večernji list. Rekao je i da mu podmeću da ga gura predsjednik Zoran Milanović.

  • +5
Ljubo Ćesić Rojs Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Ako Šeks misli tako montirati, imat će štetu samo HDZ na predstojećim izborima. Jedino mi je žao Marinka Krešića, koji je uvučen u te spletke', kaže Ćesić te ostaje pri svome stavu zbog kojeg je isključen iz Hrvatskog generalskog zbora.

Smatra da je pogrešno to što su predsjednik i pojedini generali išli na koljenima u Islamski centar, a da nisu smjeli iz prostorija udruge maknuti službenu zastavu hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, 'koja je deset godina u našem uredu jer su prema Statutu generali HV-a i HVO-a ravnopravni članovi'. Odluku ne priznaje i smatra je nelegalnom.

'Sve su procedure prekršene, nije bilo tako ni za vrijeme Tita!' poručio je.

'Namjeravam koristiti pravne lijekove koji su mi na raspolaganju. Planiram se pojaviti na svakoj sljedećoj sjednici Zbora, pa neka me izbace fizički! Nisam se ogriješio i ušutkati me neće nitko', zaključio je Ćesić.

Podsjetimo, prije 12 dana 12 generala u mirovini - Ivan Tolj, Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole, Ivica Primorac, Željko Šiljeg, Ljubo Ćesić Rojs, Miljenko Galić, Ante Jelavić, Ilija Nakić, Mario Bradara i Žarko Keža - poslalo je otvoreno pismo medijima, u kojem su reagirali na susret skupine hrvatskih generala s nekoliko generala Armije BiH 29. svibnja u Zagrebu.

Uoči Dana državnosti, na poziv muftije akademika Aziza ef. Hasanovića, u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu organiziran je susret izaslanstava Udruženja generala BiH i Hrvatskog generalskog zbora. Skupini od 12 generala smetalo je sudjelovanje na sastanku generala Džemala Merdana, za kojeg tvrde da je kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku. Sastanak su nazvali 'specijalnom operacijom Glupost ili Podvala'. Ćesić nije ostao samo na pismu, nego je potom danima govorio protiv Krešića, optužio ga za veleizdaju i tražio od njega da 'podnese ostavku na mjesto čelnika HGZ-a jer nije dorastao poziciji', iako mu je, kako navodi, kum.

Na sastanku su kao predstavnici HGZ-a bili Marinko Krešić, predsjednik HGZ-a, Mladen Kruljac, potpredsjednik, Frane Tomičić, član Upravnog odbora, i pukovnik Marko Lukić, a u izaslanstvu BiH bili su generali Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja generala BiH, Nedžad Ajnadžić, zamjenik predsjednika, Enes Husejnović, predsjednik Skupštine, Džemal Merdan, član UO-a, i Sulejman Vranj.